Valstrikken in de opening (2): het Englund gambiet

Het Englundgambiet is het lelijke broertje van het Boedapestgambiet. Zwart speelt meteen 1. – e5 als antwoord op 1. d4. En niet zoals bij het Boedapestgambiet pas na 1. d4 Pf6 2. c4 e5. Het Englundgambiet is een tikkeltje dubieus.

Het Boedapestgambiet daarentegen 1. d4 Pf6 2. c4 e5 is een stuk lastiger voor wit. Maar ook het Englundgambiet is niet helemaal zonder gif. Wit moet nauwkeurig spelen om goed uit de opening te komen. Past hij niet op? Dan draait het uit op een vreselijke mislukking! (verder lezen…)

Het gambiet is genoemd naar de Zweed Fritz Carl Anton Englund (1871-1933). Kennelijk was hij zo enthousiast over dit gambiet dat hij in 1932 een thematoernooi in Stockholm organiseerde. In dit thematoernooi draaide het om de volgende zetten:

4. Dd5 is echter niet de beste zet. De witte dame staat wat ongelukkig op d5. Wat zijn dan betere mogelijkheden? Wit verdedigt de centrumpion met zijn loper. Het is een prima idee, maar zoals altijd draait het om de uitvoering. Zwart kan een pion terugwinnen en dan moet wit eventjes alert blijven en geen automatische zetjes doen, want dat loopt verkeerd voor hem af. Kijk en huiver!

Klik hier voor de eerste aflevering van deze serie…

Geef een reactie