Tactiek: de juiste zetten zoeken en vinden (2)

Zwart aan zet…

Carsten Hansen plaatst vrijwel dagelijks nieuwe tactische opgaven in zijn facebookgroep ‘Winning quickly at chess’. De opgaven zijn over het algemeen van recente toernooien. Vaak zijn het pittige puzzels.

Gisteren schreef ik een lange blog over het vinden van kandidaatzetten. De aanleiding daarvoor was een les die ik de dag ervoor in een online training aan een stap 4/4+ groep had gegeven. De methode is simpel. Kijk eerst zonder te oordelen naar:

  1. Schaakzetten (en/of schaak en slaan)
  2. Slaan
  3. Dreigingen

Iemand vertelde mij de dag er na dat deze methode nogal bewerkelijk is en daarom niet aan te raden. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren. Dat je naar meerdere zetten zou moeten kijken is inderdaad een bezwaar. Maar het is tegelijkertijd ook het grote voordeel van deze methode. De kans dat je iets over het hoofd ziet (een van mijn hardnekkige schaakkwaaltjes) neemt daardoor zienderogen af.

Eigen advies in de wind slaan

Ik ging aan de slag met de stelling 1 en vergat prompt mijn eigen aanbeveling. Na een tijdje nadenken kwam ik met een ingenieuze variant. Tenminste zo lijkt het. Zullen wij even kijken: (verder lezen)

1. – Da1+ 2. Ke2 Dxb2 3. Dxb4 Txc2! (dat uitroepteken bedacht ik er zelf bij) 4. Ke3 Txh2 Nu dreigt bijvoorbeeld De5+ en de toren op e1 hangt. Tot zover was ik wel tevreden met mijzelf. Helaas valt het allemaal een beetje tegen. Het is zeker geen winnende voortzetting.

Wat dan wel?

Dat was me natuurlijk totaal ontgaan. Stel dat ik de bovengenoemde methode wel had toegepast dan zou ik naar de volgende kandidaatzetten hebben gekeken:

  • De enige schaakzet is Da1+
  • Txb3, Txg4
  • Txd5, Txc2
  • Lxg4

Zeg nou zelf: is dat zoveel werk om naar te kijken? Ik denk van niet. Zo’n korte inventarisatie kost opz’n hoogst een minuut. Waarschijnlijk minder. Vervolgens vallen al snel de meeste kandidaatzetten af. Maar ik zou er zeker eentje hebben overgehouden en er beter gekeken: 1. – Txg4! En laat dat nou net de winnende zet zijn! Oordeel zelf:

FIDE Master Carsten Hansen is de auteur van talloze schaakboeken. Bijvoorbeeld: Chesstactics volume 1 en 2. Je vindt ze bij Schaakboeken verzendhuis De Beste Zet.

Geef een reactie