Rampen in de opening

Al vroeg in een schaakpartij kan er veel misgaan. Op laag niveau zijn allerlei ongelukken in de opening de gewoonste zaak van de wereld. Maar ook sterke spelers maken schieten soms bokken van formaat.

Wat zijn de meest voorkomende fouten in de opening?

  • Je stukken niet of verkeerd ontwikkelen
  • De koning in het centrum laten staan
  • Gebrekkige openingskennis
  • De essentie van de stelling niet begrijpen

In het eerste voorbeeld speelt wit kennelijk op de automatische piloot. Dat gaan wij veel vaker zien. Stukken ongedekt laten staan is een prima inleiding op onvoorziene brokken (verder lezen…)

De grote Griek

IM Georgios Souleidis heeft een interessant kanaal op youtube onder de naam ‘The Big Greek’. De video’s zijn in het Duits en bijzonder onderhoudend. Bij hem vond ik enkele interessante voorbeelden van spelers met een elo van boven de 2300. Bepaald dus geen prutsers. Ik geef je er eentje. Wil je er meer zien? Dan kun jij je hart ophalen. Het is een hele serie. Zoek even verder even op zijn kanaal onder de term ‘Eröffnungskatastrophen’.

De Grand Prix attack loopt mis

De Grand Prix attack dankt haar naam aan een serie Zwitsere toernooien die in de jaren ’70 van de vorige eeuw in Engeland werd georganiseerd. Degene die de meeste punten in de loop van het jaar verzamelde won de ‘grote prijs’. In die tijd werd onderstaande opening bijzonder populair en was een zeer gevaarlijk wapen in de handen van sterke aanvalsspelers. Maar in de handen van spelers die niet zo goed weten waar ze hun stukken moeten plaatsen kan het al snel misgaan.

Mishandeling van het Londonsysteem

Het Londensysteem is de laatste jaren bijzonder populair. Zelfs Magnus Carlsen heeft het gespeeld. Een van de redenen waarom de opening op clubniveau zo’n grote schare fans heeft is dat de eerste zetten hetzelfde stramien volgen. Het maakt daarbij niet eens zoveel uit wat de tegenstander doet. Het nadeel is wellicht dat de autopiloot weer net iets te lang aanstaat? Wie zal het zeggen?

Siciliaanse zorgen

Als je Siciliaans speelt moet je niet terugdeinzen om in de theorie te duiken. Zwartspelers kunnen zich in een variant specialiseren. Maar witspelers moeten rekening houden met diverse hoofdvarianten als ze kiezen voor een open Siciliaan. Dat vindt lang niet iedereen een goed idee. Dus krijgen fans van het Siciliaans tegenwoordig heel vaak een van de ‘anti-Sicilianen’ op het bord. Daar zitten vervelende variantjes bij en dus moeten de zwartspelers goed op hun hoede zijn zoals uit onderstaand miniatuurtje blijkt.

Nou dat was het dan weer voor even. Binnenkort volgen er nog veel meer openingsvalletjes en rampen in de opening.

Ook interessant

Zie ook het artikel ‘Valstrikken in de opening 1’

Geef een reactie