Eindspelletje om te onthouden + 2 leuke puzzels

Wat is de beste zet voor zwart?

Je hoort geen nieuws als ik je vertel dat bij schaken patroonherkenning een belangrijke rol speelt. In dit eindspelletje zit ook een motief verborgen dat de moeite waard is om te onthouden. Wat is de beste zet voor zwart? Kijk ook eventjes naar de twee extra bonuspuzzels!

Materieel is de stand gelijk. Ook de beide lopers zijn van dezelfde ‘kleur’. Maar je voelt het wel aan: hier moet iets inzitten voor zwart. Dat ‘zit er ook in’. Je kunt de puzzel ook bekijken via je browser…

Bron: lichess.org – Puzzel: #mXo11 – Puzzelrating: 2269 – Aantal keer gespeeld: 3.802.


Het draait natuurlijk om de stelling na 40. Kg2. Ik zag het tactiekje met 40. … Lxf2 over het hoofd bij mijn berekening. Ik vermoed dat je dit motiefje in de praktijk ook tegen zou kunnen komen. Nou ja, weer wat geleerd, zullen we maar zeggen.

Tip van Jacob Aagaard

Op aanraden van Jacob Aagaard doe ik elke dag minimaal 10 puzzels op lichess.org. Je kunt de moeilijkheidsgraad aanpassen. Als je die op ‘makkelijk’ zet dan krijg je puzzels die gemiddeld 300 punten onder je puzzelrating liggen. In mijn geval zijn het toch nog best heel aardige puzzels met ratings van gemiddeld 2225 tot ruwweg 2350. Het idee is dat je een redelijke hoeveelheid puzzels doet. Juist door voldoende aantallen puzzels op te lossen leer je sneller patronnen herkennen en train je jezelf in het berekenen van varianten. Je kunt er dan ook voor kiezen om de rating uit te zetten. Zoals men bij lichess zegt:

“Puzzels zijn geen competitie!”

Het draait om oefenen en niet om winnen. 

Nog twee leuke puzzels

Omdat het zo leuk is, vind je hieronder nog twee leuke puzzels. Je kunt de puzzel ook bekijken in je browser…

Bron: lichess.org – Puzzel: #xzll2 – Puzzelrating: 2347 – Aantal keer gespeeld: 5.189

Wit staat een stuk achter. Is er nog hoop voor hem? Je kunt de puzzel ook bekijken in je browser…

Bron: lichess.org – Puzzel: #btltz – Puzzelrating: 2299 – Aantal keer gespeeld: 2.299

Geef een reactie