Slopen van de vijandelijke koningsstelling (3)

In zijn fraaie boek ‘The Chess Toolbox’ wijdt Thomas Willemze een hoofdstuk aan de ‘Greek Gift’. Hij laat zien hoe je met tempo je stukken richting de vijandelijke koning kunt manoeuvreren.

Thomas Willemze behandelt uiteraard veel meer onderwerpen in dit uit de kluiten gewassen en vooral zeer instructieve boekwerk. Denk daarbij aan het afruilen van (de juiste) stukken, je torens effectief inzetten en uiteraard aanval en verdediging. Het boek bevat bovendien heel wat oefeningen. Kortom: een schatkamer voor schakers die zich verder willen ontwikkelen.

Stelling 1

De auteur begint met het volgende voorbeeld (zie stelling 1). De witte dame is er alleen op uitgetrokken en heeft een pionnetje op b7 opgepeuzeld. Het behoeft nauwelijks toelichting dat dergelijke excursies niet zonder bezwaren zijn. De witte dame bevindt zich ver van de plek waar straks de strijd gaat ontbranden.

Als wij verder naar de stelling kijken, dan zien wij dat alle ingrediënten voor een succesvol loperoffer op h2 aanwezig zijn. De zwarte lopers kijken dreigend naar de witte koningsstelling. Die koningsstelling is niet al te best verdedigd.

Bovendien kan zwart handig gebruikmaken van de ongelukkig positie van de witte dame en daardoor zijn stukken met tempo in het spel brengen. Dat is noodzakelijk omdat de loper meteen op h2 offeren nog niet werkt omdat het paard op e7 in de weg staat. Dus begint zwart met 1. – Tb8! 2. Dxa6 Tb6!

Een belangrijke tussenzet. Hiermee jaagt zwart de dame naar a5 en daardoor kan het paard op e7 met tempo de weg vrijmaken voor de zwarte dame. (verder lezen)

3. Da5 Pxc6 4. Dc3.

De witte dame is teruggekeerd bij haar eigen krijgsmacht, maar haar positie is nog steeds verre van ideaal. Nu is het moment aangebroken om de witte koningsstelling open te breken.

4. – Lxh2+ 5. Kxh2. Wit moet het offer wel aannemen, want het loopt na 5. Kh1 fout af. 5. – Pd5 6. Da3 en 6. – Dh4. Zie de verdere uitwerking in de analyse.

5. – Pg4+ Zo’n beetje de standaardzet bij dit soort aanvallen. Nu heeft wit vier mogelijke zetten. Hij kan kiezen voor wat Willemze de passieve verdediging noemt, dwz Kh1 of Kg1. Over het algemeen biedt dit de verdedigende partij de minste kasen. Het vervolg is tamelijk helder. Zwart speelt de dame naar h4 en dan verloopt de aanval bijna als vanzelf. En zeker in dit geval omdat de pion op e4 een belangrijke rol speelt. Ik verwijs weer naar de analyse, dan kun je alles op het bord naspelen.

De actieve verdediging, de koning stap naar voren is lang niet altijd even helder. Maar ook in dit geval biedt deze verdediging weinig soelaas. De winstvoering is een tikkeltje ingewikkelder, maar niet minder dodelijk. Je vindt alle varianten op je gemak naspelen.

Alle afleveringen uit deze serie:

 

Geef een reactie