Fraaie partij van Jop Delemarre…

Wat is de beste zet voor wit?

In opgavenboeken vind je vaak het sluitstuk van een partij. Maar wat er aan voorafgaat blijft veelal verborgen. Dat is ook het geval met de partij van Jop Delemarre tegen Gunter Deleyn (KNSB 2008). De diagramstelling ontstond na de 27e zet van zwart. Hoe gaat wit nu ijzersterk verder?

Nog even een opmerking voordat je het antwoord leest

Er volgen nog meer diagrammen en bijbehorende vragen. Ik heb er telkens een ruimte tussen gemaakt zodat hopelijk de antwoorden niet meteen zichtbaar zijn. Je kunt ook helemaal naar onderen scrollen en de partij naspelen. Daarin vind je dan ook de trainingsvragen.

Het commentaar bij de hele partij in de viewer is van Job met hier en daar een opmerking van mezelf. Maar die herken je makkelijk met mijn initialen (MH).

Het antwoord is: 28. e5! Job zegt daar zelf over: een mooie veldruiming. Hij heeft daarbij uiteraard wat verder gekeken. Maar dat wordt wel duidelijk.

Wat is nu een prima zet?

De puzzelstukjes vallen nu in elkaar. De witte stukken staan natuurlijk veel beter dan de zwarte. Bij zwart is ook nauwelijks sprake van een behoorlijke coƶrdinatie. Het enige witte stuk waarvan je zou kunnen beweren dat die op een wat merkwaardige plaats staat, is de witte dame. Gelukkig is daar ook een oplossing voor.


Natuurlijk 29. Pe4! Stelt een vervelende vraag aan de zwarte dame. Zwart antwoordde met 29. … Db6. Daarmee houdt hij het paard gedekt maar kan hij niet voorkomen dat er materiaal verloren gaat. Het alternatief in de vorm van 29. … Dh6 was al net zo onaantrekkelijk.

Hoe gaat wit nu verder?

Hm… de witte dame staat aangevallen en kan geen kant meer op. Wat is hiervoor een goede oplossing?


Voor de hand ligt om de dames te ruilen met 30. Dxb6. Daar is overigens niks mis mee. Stockfish 15 geeft wit dan na 30. … axb6 31. Pxe5 een dikke vette +10 en een beetje. Maar er is een veel leuker alternatief in de vorm van 30. Pxe5! Wit dreigt mat en daarom is de dame op a5 taboe. Zwart speelde 30. … Lh5. Ook andere zetten om mat te voorkomen zijn niet beter. Wit ruilt op b6 en daarna gaat er wel ergens meer materiaal verloren (in het bijzondere de loper op g4).

Hoe maakt wit het karwei af?

Het lijkt er op dat zwart een directe aanval op zijn koning heeft afgewend. Maar dat is schijn. Stel nu eens dat zwart het veld g6 niet meer kan dekken? Dan is Pg6#. Daarvoor is een fraaie oplossing: 34. Tf7!! Daarna gaf zwart op. Hij kan mat niet meer voorkomen. Hieronder vind je de hele partij.

Over Job Delemarre

Zijn grote passie is schaken en het leuke is dat hij zijn droom heeft waargemaakt met de oprichting van Delemarre Chess Academy. Met ruim 30 jaar schaakervaring en 20 jaar ervaring als schaaktrainer helpt hij jou je schaakdoel waar te maken. Meer weten….

Geef een reactie