Een ongeluk zit in een klein hoekje

Zwart aan zet…

Bovenstaande stelling ontstond na 22. Dh3 in een partij tussen Lomineishvili en Melia (Tbilisi 2004). Wat is de beste zet voor zwart?

Het ziet er allemaal een beetje dreigend uit. De witte lopers kijken naar de zwarte koningsstelling. Ook de witte dame neemt een actieve positie in. De torens zijn mooi gecentraliseerd. Daar staat tegenover dat zwart een extra pion heeft. Kortom: een lekker actieve stelling voor wit. Maar hoe gevaarlijk is het allemaal?

Je kijkt in zo’n stelling als eerste naar een zet als Lxh6. Maar levert dat ook wat op? Zwart nam het zekere voor het onzekere en speelde 22. … Pg8? Dat ziet er niet goed uit. Het paard terugtrekken uit een prima positie is vragen om moeilijkheden. Is er een betere zet?

Wat dreigt er eigenlijk?

Laten we even net doe alsof wit in de diagramstelling aan zet is:

22. Lxh6 gxh6 23. Dxh6+. Zwart heeft nu twee mogelijkheden:

A) Kg8 en B) Ke7

Na 23. … Kg8 gaat het al snel fout, wit gaat verder met 24. Te3 en daarna is de zwarte koning aan zijn lot overgelaten. Maar na 23. … Ke7 is het niet zo makkelijk: 24. Dg7 Tf8 en dan moet je wel zien dat 25. Pg6+ niet winnend is en 25. c4! wel. Je vindt de complete analyse hieronder (daar is de nummering van de zetten ietsje anders omdat ik in Chessbase een zogenaamde ‘nulzet’ moest invoeren).

Kortom: 22. Lxh6 is een concrete dreiging. Alleen is er een veel betere verdediging in de vorm van 22. … Ld6! in plaats van 22. … Pg8. Met 22. … Ld6 houdt zwart het paard op f6 en heeft zwart een remedie tegen het loperoffer:

22. … Ld6 23. Lxh6 gxh6 24. Dxh6+ Kf8 25. Dg7 Lxe5! 26. dxe5 Pd5 en zwart staat gewonnen.

Wit aan zet…

Wat is nu de beste voortzetting voor wit?


Wit speelde hier 23. Lg6?! Dat is niet de beste zet en levert bij correct tegenspel niet meer dan remise op. Winnend is 23. d5! Zie daarvoor de complete analyse.

Na 23. Lg6 moet zwart wel nemen. De partij ging verder met 23. … fxg6 24. Pxg6 Kf7 25. Pe5+ Kf8. Het lijkt op een zetherhaling uit te draaien. Maar wit probeerde nog iets: 26. Dh51? Zie onderstaande stelling.

Zwart aan zet…

Wat is nu de correcte verdediging voor zwart? Je vindt het antwoord met nog een extra trainingsvraag in de analyse.

2 gedachtes over “Een ongeluk zit in een klein hoekje

Geef een reactie