Blinde vlek?

Wit aan zet…

Wit speelde hier 14. Db3?? Waarom is dat zo’n grote fout en wat had hij dan wel moeten doen?

Deze opgave komt uit het boek ‘A Modern Guide to Checkmating Patterns’ (New In Chess). De opgave was ietsje anders. Daar stond de dame al op b3. Maar nu even terug naar de vraag: waarom was de zet met de dame naar b3 zo’n kapitale fout?

De oplossing

Wit had in deze stelling 14. f3 moeten spelen. Dan is er nog niets aan de hand. Maar 14. Db3 bindt de kat op het spek. Overigens had ik zelf ook een aardige blinde vlek voor deze puzzel. Ik probeerde van alles en nog wat. Denk daarbij aan zetten zoals:

  • Dxd4
  • Pe4
  • d2+

Maar niets werkte! Eigenlijk raar als je bedenkt dat de opgave (na 14. Db3) heel eenvoudig is en keurig het patroon volgt van wat ik alle vele malen heb herhaald, kijken naar:

  1. Schaakzetten
  2. Pakzetten
  3. Dreigen

Als je dat doet kom je binnen een mum van tijd uit bij twee mogelijkheden:

  1. d3+
  2. Pc2+

Meer schaakzetten zijn er niet. Met d2+ was ik al snel klaar. Maar na 14. … Pc2+ is het meteen uit. Want na 15. Pxc2 volgt nu wel 15. … d2+ en dus mat. Gek eigenlijk dat je soms alle puzzelstukjes afzonderlijk wel ziet, maar niet op de juiste wijze aan elkaar knoopt. Overigens heb ik de puzzel wel zelf opgelost, nadat ik even met iets anders bezig was, zag ik het daarna meteen.

In de analyse heb ik nog een vraag. Want het is allemaal nog erger voor wit. Hij had eerder in de partij winnend voordeel.

Geef een reactie