Schaakpuzzel 70

Wat is de beste zet voor wit?

Deze stelling ontstond na 14e zet van zwart in de partij tussen Lajos Portisch en Garry Kasparov (Skelleftea 1989 9e ronde). Zwart heeft zojuist 14. … Pxc3 gespeeld. Wat is nu de beste voortzetting voor wit? Onderbouw je antwoord met varianten.

Voor de hand ligt om automatisch terug te nemen op c3. Dus 15. Dxc3?! Dat is ook wat Portisch speelde. Maar dat is niet de beste voorzetting. In principe heeft wit twee kandidaatzetten:

  • Dxc3
  • Lxc7

Deze laatste zet verdient de voorkeur. Na 15. Lxc7 is de stelling ongeveer in evenwicht. Maar na 15. Dxc3 zit er een klein tactisch grapje in de stelling.

15. … Ld6! 16. Lxd6 Pb5! Nu bereikt het paard zijn ideale plek op d6. Het paard staat daar zo mooi omdat hij de witte minoriteitsaanval tegenhoudt en ook makkelijk richting de witte koning kan laveren. Zie onderstaand diagram.

Dit is een stelling om te onthouden als je met zwart (en uiteraard ook met wit) het damegambiet speelt. Je herkent vast wel de Karlsbad structuur. Daarin is het voor zwart prima als hij deze opstelling bereikt. Het paard houdt er de minoriteitsaanval tegen en kan bovendien helpen de witte koning aan te vallen.

Hieronder vind je de hele partij

Partij gevonden in “Countering the Queen’s Gambit” door Michael Prusikin – NewInChess

2 gedachtes over “Schaakpuzzel 70

  1. 15 Lxc7 zou de voorkeur hebben omdat de stelling daarna in evenwicht is. Echter, na 32 hxg4 zou het óók gelijk staan. Heeft zwart het ergens tussendoor fout gedaan, of is de conclusie na 15 Lxc7 een ietsiepietsie op het resultaat gebaseerd?
    Afgaande op algemene principes is voor beide mogelijkheden op de 15e zet wat te zeggen. Zonder de zwarte loper heeft het witte paard ook wat meer mogelijkheden. Ik ben niet echt overtuigd.

  2. Het lijkt er wel op dat Kasparov tussendoor wat onnauwkeurig heeft gespeeld. 25. … f6 lijkt me minder sterk. Daarnaast geeft Stockfish14 ook een aantal keren aan dat zwart beter h5 speelt. Overigens ging het mij vooral om het moment na Pxc3 en het tactische grapje waardoor zwart zijn paard naar het ideale veld d6 kan spelen. Het lijkt me echter ook wel aardig om hele partijen te laten zien. Ik wil trouwens een beetje af van “wit (of zwart) speelt en wint”.

Geef een reactie