Wat zelfs toppers (soms) verkeerd doen in toreneindspelen

Wat is de beste zet voor zwart?

Deze stelling ontstond na 52e zet van wit in de partij van Svetozar Gligoric tegen Robert James Fischer (kandidatentoernooi 1959). Fischer stond bekend om zijn eindspelvirtuositeit. Hier moest hij een minder staand eindspel verdedigen. Hoe kon zwart remise maken?

Tegen het einde van een zware partij maken zelfs de beste spelers fouten. Zwart kan tamelijk elementair remise maken door 52. … Th5 te spelen. Daarmee verdedigt hij zijn pion en komt wit niet verder. Want na 53. Tc5 Txc5 is het pionneneindspel remise.

Maar dat speelde Fischer niet! Hij beheerste zijn technische eindspelen tot in de puntjes, maar hier maakte hij een zeldzame fout met 52. … Th8? Kennelijk rekende hij op 53. Kxb5 Tb8+ met remise. Dat speelde Gligoric ook, maar als hij in plaats van de pion op b5 te nemen eerst 53. Tc7+ had gespeeld was de partij heel anders afgelopen. Zie de analyse hieronder.

Ik vond dit partijfragment op de uitstekende DVD ‘Endgames of the World Champions From Fischer to Carlsen’ door Karsten Müller. Daarover binnenkort meer.

Geef een reactie