Schaakpuzzel 66: jagen

Wit aan zet…

Deze stelling ontstond na de 25e zet van zwart in een partij van Robert Ris tegen Gazis (Agios Kirykos, 2011). De zwarte centrumpionnen zien er dreigend uit. Toch is dat niet het hoofdthema van deze opgave. Want de witte dame en de paarden zwermen rond de zwarte koningsstelling. Hoe maakt wit een einde aan de zwarte aspiraties?

Grappig genoeg kan wit op meerdere manieren winnen. Maar de meest directe is toch wel 26. Pfe7+! Daarmee dwingt wit de koning om zijn schuilplaats te verlaten. 26. … Kf7 en nu komt de pointe 27. Ph8! Er rest zwart niets anders dan op de e-lijn te gaan staan. Wat dat betekent hoef ik niet meer toe te lichten.

Stelling gevonden in “1001 Chess Exercises for Club Players” door Frank Erwich. Dit boek is een aanrader voor schakers die graag hun tactische vaardigheden willen aanscherpen. Meer weten…

Geef een reactie