Toernooiboek Tata Steel Chess Tournament 2021

Tata Steel Chess TournamentHet Tata Steel schaaktoernooi van vorig jaar was voor de Nederlandse schaakgemeenschap een bijzondere editie van het ‘Wimbledon van het schaken’. Voor het eerst sinds 1985 (Jan Timman) werd het toernooi gewonnen door een landgenoot. Nou, niet één landgenoot, maar twee.

Anish Giri en Jorden van Foreest eindigden met 8½ uit 13 op de eerste plaats voor Caruana (8) en wereldkampioen Magnus Carlsen (7½)

De Nederlandse toppers mochten in een tiebreak uitmaken wie de geschiedenisboeken in zou gaan als de glorieuze winnaar. Na twee snelschaakpartijen was de stand 1-1. De beslissing moest komen van een Armageddon partij. Nadat de stukken in het rond vlogen en de rook was opgetrokken bleek dat, zoals bekend, Jorden met de eer ging strijken.

Het was een geweldige prestatie van onze landgenoten. Zo’n prachtig wapenfeit moest natuurlijk vereeuwigd worden in een fraai toernooiboek. Het heeft even geduurd voordat het verscheen, maar nu is het er toch, vlak voor de start van een nieuwe editie van het toernooi. Het is trouwens niet ‘zomaar’ een toernooiboek.

Het boek telt maar liefst 749 pagina’s! Als je nu verwacht dat ik een recensie schrijf, dan moet ik je teleurstellen. Dat heeft een speciale reden. Ik heb zelf een zeer bescheiden bijdrage aan het boek geleverd samen met de collega’s van schaaksite.nl. Dan is het natuurlijk niet correct om een recensie te schrijven. Ik ben, hoe zal ik het netjes zeggen, een tikkeltje bevooroordeeld. En ook heel erg trots.

Een oude wens

Het is al weer jaren geleden dat ik redacteur werd van het clubblad van schaakclub Utrecht. Ik ben er geloof ik toevallig ingerold. Onder de hoede van vakman Bert Kieboom, heb ik een klein beetje leren schrijven en koesterde ik de heimelijke wens om zelf een schaakboek te schrijven.

Het is er nooit van gekomen. Ik bedoel niet van een schaakboek, maar wel van boeken schrijven. Ik ben wel enthousiast aan het schrijven geslagen en heb inmiddels voor mijn eigen vakgebied (verkopen) zes boeken geschreven. Maar dat valt wat mij betreft in het niet bij de twee rondeverslagen in dit boek. Want hoe mooi mijn vak ook is, ik heb mijn hart verpand aan het schaakspel. Oké dat was wel genoeg sentimenteel geleuter over mezelf. Terug naar het boek.

Wat mag je verwachten?

Zoals opgemerkt bevat het toernooiboek rondenverslagen van Richard Vedder, Ardi Pierik, Herman Grooten, Dimitri Reiderman, Jasper Dekker en mezelf. Er is nog veel meer. De belangrijkste auteur van dit boek, de Engelse grootmeester Daniel Fernandez, was de grote aanjager van dit boek. Hij is bepaald niet over een nacht ijs gegaan bij het maken van zijn analyses. Die waren zo uitgebreid en diepgaand, dat het boek uit z’n voegen dreigde te groeien. Uiteindelijk werden het ruim zevenhonderd pagina’s boordevol informatie. En prachtige foto’s! Want dat mogen we niet vergeten. Fotograaf Jurriaan Hoefsmit stelde zijn archief met meer dan 1000 opnamen gratis ter beschikking.

Unieke formule

Traditioneel behandelt men in toernooiboeken de partijen van ronde tot ronde. Hier heeft men voor een andere en originele opzet gekozen. De hoofdstukken zijn gegroepeerd rond de partijen met wit van elke speler. Het boek begint met de speler die onderaan is geëindigd (GM Alexander Donchenko) en sluit uiteraard af met Jorden van Foreest. Elke hoofdstuk wordt ingeleid met het rondenverslag van de eerder genoemde heren.

Fernandez heeft ongelooflijk goede openingsoverzichten gemaakt. Daarbij heeft hij alle mogelijke bronnen, zoals internetpublicaties, grote databases (waaronder de correspondentiedatabase), analyses met kunstmatige intelligentie, maar ook gewone analyses ‘terugvertaald’ naar zijn eigen inzichten. Zijn vriend GM Justin Tan heeft ook eigen  inzichten ingebracht.

Er is meer. De lezer vindt een onderhoudend interview met de uiteindelijke winnaar en uiteraard alle uitslagen. Kortom: een bijzonder rijke en bijna onuitputtelijke bron voor een hele hoop schaakplezier!

We mogen de uitgever Thinkers Publishing ook een geweldig compliment maken omdat ze de moed hebben gehad dit experiment aan te gaan en er zo veel werk van te maken. Met dit boek hebben ze een nieuwe standaard voor toernooiboeken gezet.

Gegevens

  • Titel: Tata Steel Chess Tournament 2021
  • Auteurs: Daniel Fernandez en medewerkers van schaaksite
  • Aantal bladzijden: 746
  • Uitgeverij: Thinkers Publishing
  • Prijs: € 41,95
  • Gepubliceerd: 2022
  • Teaser

Je kunt het boek bestellen bij de webwinkel van De beste zet… Over ca. een week is het ook verkrijgbaar bij de uitgever, maar die is zo charmant om de wederverkopers voorrang te verlenen.

Voor de volledigheid: ook de auteurs van schaaksite.nl hebben hun bijdragen gratis ter beschikking gesteld.

Geef een reactie