Schaakpuzzel 63: een kwestie van kiezen

Schaakpuzzel
Zwart aan zet…

Wat is de beste zet voor zwart?

Oplossing

Wit staat een toren voor en dreigt bovendien mat via schaak op f8. Zwart moet dus iets slims bedenken om het tij te keren. Het is verstandig om in situaties waarin tactiek de boventoon voert in deze volgorde naar de zetten te kijken:

  1. Schaakzetten (of slaan met schaak)
  2. Slagzetten
  3. Dreigingen

Een zeer ervaren schaaktrainer vond deze manier van werken niet efficiënt. Hij stelde

“Dat kost veel te veel tijd!”

Maar in de praktijk valt dat reuze mee. Er zijn over het algemeen een aantal zetten die je gelijk van je lijstje kan schrappen. Neem bijvoorbeeld 35. … Dg6+ Je ziet in een oogwenk dat deze zet tot niets, nou ja noem ‘verlies’ maar niets, leidt. Ook de andere schaakzet 35. … h5 kan je meteen van je lijstje schrappen. Blijven twee andere schaakzetten over:

35. … Dg2+ en 35. … De2+

En nu komt iets waarvoor ik me diep schaam: ik was weer eens gemakzuchtig en ben dit rijtje niet langsgegaan. Doordat ik deze inventarisatie niet heb gemaakt, zag ik de winnende zet dus over het hoofd. Wat onnozel!

Inmiddels is wel duidelijk dat 35. … De2+ de winnende zet is, want ook na 35. … Dg2+ is zwart uitgepraat. Dat blijkt wel uit onderstaande analyse.

Nog een puzzel

Omdat het zo leuk is nog eentje. Hier is meteen duidelijk dat zwart geen schaakjes heeft. Dus dat is een streep door 1. Ook de pakzetten loop je binnen enkele seconden langs: want slaan op f2 met het paard of op d4 (of g3) met de loper zijn ook geen serieuze opties. Hoeveel seconden kost zoiets? Blijft over dat je nu alleen nog maar hoeft te kijken of zwart een serieuze dreiging heeft.

Waarom is deze laatste (Tc7-d7) zet fout?

Waarom is deze laatste zet fout?

Beide stellingen gevonden op Lichess.org (een mooie bron van gevarieerde schaakpuzzels).

Geef een reactie