Schaakpuzzel 60

Wit aan zet…

Wat is de best zet voor wit?

De grote filosoof J.C. Cruijff beweerde ooit “je gaat het pas zien als je het door heb!” Dat geldt wellicht ook voor deze puzzel die goed beschouwd helemaal niet moeilijk is. Als we het algoritme er bij pakken (zie “Beter schaken door beter te denken”) dan zou je dus eerst naar schaakzetten moeten kijken, dan naar pakzetten (slaan of ruilen) en vervolgens naar dreigingen.

Het is een aantrekkelijk idee om te kijken naar 1. Dxh7+. Maar helaas loopt dat op huilen uit voor wit. Dat is de enige schaakzet. De ‘pakzetten’ leveren ook geen concrete resultaten op zoals je vast binnen een paar seconden ziet. Dus blijft dreigen over.

Slaan op h7 is het natuurlijk wel een dreiging die in de stelling zit. En die dreiging is een stuk dreigender wanneer wit de diagonaal a1-h8 open gooit en dat combineert met een andere dreiging: de dame pakken! Kortom: 1. Pc6! is dodelijk.

Gevonden in ‘Practical Chess Puzzles’ (600 positions to improve your calculation and judgement). Everyman Chess.

Geef een reactie