De magie van pionneneindspelen (5)

Wit aan zet…

Dit eindspel is vooral een kwestie van goed rekenen en weten met welke pion wit kan winnen en met welke pion er niet meer dan remise in zit. Probeer deze stelling eens op te lossen zonder de stukken te verplaatsen.

De juiste keuze maken

Zoals gezegd de witte winst valt of staat met de juiste keuze maken. Als wit achter de g-pion aangaat resteert een pionneneindspel met een zwarte c-pion en een witte dame op h8 (reken dat eens uit!). Dergelijke eindspelen van koning + dame tegen koning + pion op c2 (of f2 of het equivalent aan de andere kant van het bord) zijn remise als de koning te ver weg staat. In dat geval kan de koning niet naderen vanwege een pattruc. Zie hiervoor de analyse.

Stelling gevonden op chessendgames.net

Geef een reactie