Schaakpuzzel 59

Wit speelde hier 45. Kg6?? Waarom is deze zet fout en wat had hij dan wel moeten doen?

Op het eerste gezicht lijkt 45. Kg6?? helemaal niet zo’n slechte zet. Het was een blitzpotje en wit zal ongetwijfeld hebben gedacht:

“Effe de pionnetjes op h6 en g5 ophalen en de buit is binnen!”

Hij zag echter een ‘kleinigheid’ over het hoofd. De witte koning staat op een uitstekende plek. Op f5 voorkomt hij (in samenwerking met de loper) dat de zwarte koning zich actief met het spel kan bemoeien. Zo’n beetje elke loperzet op de diagonaal a1-h8 is winnend. Je vindt hieronder de complete analyse.

Puzzel gevonden op Lichess.org. Daar liet men overigens de stelling zien na 45. Lg6. Deze puzzel heeft op Lichess.org een rating van 2468. Dat lijkt me overigens nogal hoog. Ik vermoed dat een soortgelijke puzzel op chesstempo.com een rating zou krijgen van zeg 1900?

Geef een reactie