Bom onder Nederlands Schaakkampioenschap?

De check op QR-code lijkt ook te zorgen voor beroering in de schaakwereld. Aanstaande vrijdag (15/10) start het Nederlands Schaakkampioenschap (NK) in Hoogeveen en het open toernooi. Maar er is een kink in de kabel. Het schijnt dat de gemeente heeft besloten dat dit een evenement is en er dus controle op QR-code plaats moet vinden. Zowel bij het NK als het open toernooi.

De schaakbond heeft geprobeerd de gemeente op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. De schaakbond gaf aan dat het haars inziens geen evenement is, maar het besluit van de gemeente wel zal respecteren.

De toernooiorganisatie heeft voorgesteld op zoek te willen gaan naar een andere locatie. Maar de schaakbond is hiermee niet akkoord. Daarvoor hebben ze twee redenen:

  1. de langdurige relatie met de gemeente Hoogeveen,
  2. het feit dat de gemeente gastheer is en dus de voorwaarden mag bepalen. Dat is conform de lijn die men in het hele land hanteert.

Niet iedereen is gelukkig met deze gang van zaken. Ik werd hier voor het eerst op geattendeerd door een bericht van Sergey Tiviakov op Facebook. Daarin stelt hij dat de hele Nederlandse top gaat ontbreken. De betreffende schakers proberen dit besluit via een kort geding, dat woensdag om 15:30 uur in de rechtbank van Haarlem dient, aan te vechten. Uit de dagvaarding maak ik op dat de volgende schakers bezwaar maken:

Sipke Ernst, Lucas van Foreest (titelverdediger), Migchiel de Jong, Ivo Maris, Sergey Tiviakov, Miguoel Admiraal en Machteld van Foreest.

Voor schakers die niet gevaccineerd zijn betekent het dat zij zich dagelijks moet laten testen. Dat zou de voorbereiding te veel verstoren. Kortom: de dagers in het kort geding weigeren om onder deze condities deel te nemen aan het NK. De schakers zijn wel bereid om andere veiligheidsmaatregelen te accepteren, zoals bijvoorbeeld spatschermen.  

Overigens zijn partijen nog druk met elkaar in overleg. De opties die op tafel liggen zijn (uiteraard) toch de richtlijnen van NOC*NSF volgen. Die stellen dat voor sportwedstrijden controle op QR-code niet verplicht is. Of het kampioenschap verplaatsen naar een andere plek. Voor dat laatste moet dan de sponsor van het toernooi Deloitte ook toestemming geven.

Lucas van Foreest in het AD:

Hij is niet principieel tegen testen. Het is natuurlijk geen prettige activiteit. Hij deed mee aan het EK in IJsland en daar werden álle deelnemers getest. Ze deden dat eenmaal bij aanvang en halverwege het toernooi. Hij vindt dat eerlijker. Als je dat vergelijkt met acht keer testen tijdens het NK. Daar hoeven gevaccineerde spelers niet getest te worden.

Omdat schaakpartijen soms lang kunnen duren vindt hij het vervelend als je jezelf daarna nog druk moet maken om je test van de volgende dag terwijl gevaccineerde schakers nergens last van hebben. Hij vindt dat je op die manier een ongelijk speelveld creëert.  

De rechter heeft gesproken

De rechter heeft nog op dezelfde dag een uitspraak gedaan. De dagers zijn in het ongelijk gesteld. Het betekent dat het NK doorgaat op de manier zoals gepland in het gemeentehuis van Hoogeveen en met een check op de QR-code. 

Het betekent ook dat enkele spelers zich afmelden. Spelers die zich hebben afgemeld zijn Lucas van Foreest (de titelverdediger) en Mighiel de Jong. Zie in het artikel van de NOS wat de Jong daarover zegt…

Het artikel vertelt ook meer over de uitspraak en de motivatie van de rechter. 

Zie ook:

Geef een reactie