Schaakpuzzel 48: taai verdedigen

Wat is de beste zet voor wit? (oplossing)

De meeste zwarte stukken bevinden zich op de damevleugel. Dat is een slecht voorteken voor de zwarte monarch. Er staan minimaal drie stukken klaar om de aanval in te zetten. De eerste zet is er eentje van de soort “daar kijk ik direct naar”. Het spoort ook met de gedachte om eerst naar schaakzetten te kijken, vervolgens naar ‘pakzetten’ en daarna pas naar dreigingen. Maat hoe gaat het verder?

Zwart vond dus niet de taaiste verdediging. Overigens zou zwart er ook dan niet best aan toe zijn. Maar het is altijd verstandig om het je tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Lukt om je hem telkens een nieuw probleem voor te schotelen? Dan nemen de kansen toe dat hij ergens in de fout gaat en je het halve punt, of soms nog meer, kan redden. De handdoek in de ring gooien kan altijd nog.

Geef een reactie