Schaakpuzzel 47: blinde vlek?

Heb jij dat ook wel eens? Je kijkt naar een stelling en probeert van alles uit, maar je ziet het niet. Dat overkwam me bij deze stelling. Ik stel voor dat je eerst zelf de oplossing zoekt. Daarna zal ik uitleggen waarom het bij mij fout ging. (verder lezen)

Goed beschouwd is het helemaal niet zo’n vreselijk moeilijke opgave. Maar zoals de grote filosoof J. Cruijff ooit zei: “Je gaat het pas zien als je het door heb!” Nou ik ‘had het dus niet door’ en probeerde van alles en nog wat. Denk aan:

  • Txe6
  • f7
  • schaak geven met de dame.

Helaas werkt dat allemaal niet. Toch bleef ik eindeloos, alsof ik in een ‘oneindige loop’ zat, proberen en controleren of ik niet ergens iets over het hoofd zag. Wat jij vast hebt ontdekt, is dat ik op de eerste zet al de mist in ging. Ik zondigde stelselmatig tegen een volgorde die ik al eens eerder op deze site heb voorgesteld. Een volgorde die ik ook aan mijn stap vier groepje voorhoud. Waar moet je naar kijken en in welke volgorde?

  1. Schaakzetten (of schaakzet en iets slaan)
  2. Iets slaan
  3. Dreigingen

Nummer 1 en 2 kwamen bij mij uitgebreid aan bod. Maar nummer 3: iets dreigen was ik dus helemaal vergeten. Ik keek niet of er een dreiging mogelijk was. Wellicht werd dat in de hand gewerkt omdat ik de stelling gewoon niet goed heb beoordeeld. Ik zou mezelf sarcastisch kunnen voorhouden “waarom zou ik ook?” Ook dat doet me denken aan de jeugdleden die bij een stelling meteen zetten gaan roepen. Trouwens niet alleen jeugdleden. Maar dat terzijde.

Het is duidelijk wit is een stuk achter geraakt (zal Gawain vast hebben geofferd). De witte toren op e2 staat aangevallen. Er is dus drastische actie nodig. De zwarte koning zit in de gevarenzone. Er zijn slechts twee verdedigers in de buurt. Maar dat is dus net genoeg om de koning te behoeden voor erger. De twee andere stukken van zwart staan een beetje buitenspel. Maar omdat wit niet genoeg kracht aan de aanval kan geven, had ik mezelf dus moeten afvragen:

  • Kan ik het laatste witte stuk (de loper) er bij betrekken en zodoende de aanval versterken?

Daar zat dus mijn blinde vlek! Wel even gekeken naar 43. Ld6+ maar dat verwierp ik direct omdat die er met schaak af gaat. Welke zetten zijn er nog meer mogelijk met de loper? Als je dat naloopt kom je bij 43. Lf4! uit. Er is een vervelende dreiging ontstaan. Na deze zet is de rest eenvoudig.

Gevonden in ‘1001 Chess Exercises for Club Players’ door Frank Erwich. Uitgegeven door New in Chess.

Geef een reactie