Valstrikken in de opening

Een tijdje geleden begon ik met een serie artikelen over valstrikken in de opening. Dat was weer typisch zo’n gevalletje van, zoals mijn moeder dat vroeger verkondigde “de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.” Kortom: er is weinig van mijn serie terechtgekomen.

Maar vandaag kwam er redding uit totaal onverwachte hoek. Hoek? Eerder de andere kant van de wereld. Chessbase heeft een Indiase zuster. Het lijkt er op dat ze daar behoorlijk actief zijn op youtube.

IM Sagar Shah is er begonnen aan een leuke serie over valstrikken in de opening. De video’s verschijnen in hoog tempo (vandaag al weer drie stuks). Ze zijn kort en onderhoudend. Het belangrijkste: je maakt en passant kennis met de nodige gemene tactiekjes. Neem bijvoorbeeld deze korte video over de versnelde drakenvariant van het Siciliaans.

Sagar Shah verlevendigt zijn lesje regelmatig met een luchtige anekdote. In de volgende video speelt hij een partijtje schaak met zijn vrouw. Die is schijnbaar niet voor de poes. Kijk hoe dit afliep.

De volgende is ook erg leuk en bevat een wijze les: begrijpen is belangrijker dan zetten uit je hoofd leren!

Nu wij het toch over zijn vrouw hebben, mag je de volgende video niet missen. Sagar Shah laat een bekende valstrik uit het Morra gambiet zien.

Het schijnt dat het jaren later tot een huwelijk is gekomen met Amruta Mokal. Zie ‘An Indian chess wedding’

Wat ik tot nu toe heb gezien is de moeite waard. Zoals gezegd het is grappig, onderhoudend en wie weet lukt het je om zo’n valstrik ook in je eigen partijen te spelen. Vluggertjes lijken me daarvoor prima geschikt.

En ik? Ik heb mezelf ontslagen van mijn plicht om de serie over openingsvalstrikken af te maken. Dat laat ik liever aan Sagar Shah over.

Geef een reactie