Grootmeesters zijn net gewone stervelingen

Het is al weer ruim een week geleden dat de Grand Prix serie werd afgesloten met het toernooi in Khanty-Mansiysk.

Deze Grand Prix werd een gedeelde overwinning voor het trio Jakovenko, Caruana en Nakamura. De drie grootmeesters eindigden met een score van 6,5 uit 10. Daarmee werd bevestigd dat de beide Amerikanen door mogen naar het kandidatentoernooi van volgend jaar.  

Dat Caruana kwam bovendrijven zal niemand verbazen. Hij leek ook lange tijd het toernooi te gaan winnen. Zou er daarmee een einde gekomen zijn aan de voor hem relatief tegenvallende resultaten? Niet helemaal. Lees verder…

Caruana had de leiding in het toernooi maar ging in de achtste ronde van het toernooi flink in de fout. De nummer twee in de wereld schoot in zijn partij tegen Dmitry Yakovenko een flinke bok. Zie het eerste diagram. Caruana speelde 36. Dc3-Db3?? (zie het eerste diagram) Wat is daarmee mis?

Maxime Vachier-Lagrave speelde een bijzonder ongelukkig toernooi. Waarschijnlijk was het voor hem een van de slechtste prestaties uit zijn carrière. Hij eindigde op een droeve laatste plek met 4 nederlagen en 7 remises. Na in eerdere ronden al in het zand te hebben gebeten verloor hij in de zevende ronde opnieuw. Deze keer met een blunder die de meeste amateurs nog niet zouden maken. Zwart heeft zojuist 25. – Td4 gespeeld. Waarom is dit een blunder van formaat?

Partijen gevonden via Playchess.com en Chessbase.com

 

 

Geef een reactie