Schaakpuzzel 10: een schitterend eindspel

Kijk eens op je gemak naar deze stelling. Zwart is aan zet. Wie staat er beter? In dergelijke situaties tel ik meestal eerst de materiële verhoudingen. Zwart staat een pion voor, maar dat lijkt dan ook alles wat er voor zijn stelling pleit.

Zwart heeft twee dubbelpionnen en ook zijn stukken lijken slechter te staan. De loper op b6 is een dood stuk hout. Het witte paard blokkeert de pionnen en heeft enige speelruimte. Het beestje kan bijvoorbeeld naar e4 springen. De witte toren neemt een actieve positie in op de zevende rij. Dus opnieuw: wie staat er beter?

Vooruit: laten wij zeggen dat zwart vanwege zijn materiële voorsprong een klein plusje heeft. Als dat jouw oordeel is, dan verkeer je in goed gezelschap. De computer beoordeelt de stelling met -0,18 na een tijdje rekenen en geeft de zetten: 1… Td2 2. Pa4 Ld8 3. Txa7 =. Na nog wat langer hijgen en puffen begint hij met 1… Kg6 Maar ook dan is het evenwicht niet verstoord.

Is dat alles? Of zit er toch nog meer in? Zoek dat maar eens uit! Je vind de oplossing hier…

http://www.chess.com/emboard?id=1449412

 

—————
Oplossing
—————

Allereerst even een excuus. Mijn editor bleef rare dingen doen. Kennelijk wist het ding zich geen raad met een diagram waarin zwart begint met spelen. Dus heb ik een kunstgreep moeten toepassen en begin ik met 1. Tb7. Of dat werkelijk is gespeeld? Geen idee. Nu naar de partij.

Ik ben wel een beetje trots op mezelf, want ik zag de manoeuvre met 1… Td2 en daarna 2… Txb2 vrijwel meteen. Ah, eindelijk zie ik het een keertje beter dan de computer. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik daarna niet alle finesses heb gezien. En, je kunt computers niet vertrouwen met eindspelen.
http://www.chess.com/emboard?id=1449474

Een unieke situatie waarin drie pionnen het winnen van twee stukken. Wauw, inderdaad prachtig!

Ik vond dit schitterende eindspel op de website van Valeri Lliov. Je vindt zijn complete uitleg op Youtube.

Geef een reactie