Waarom doen wij dan ook niet meteen e5?

Meteen_e5De meester zou ons schaakonderricht geven. Dat is de ellende met de democratische golf die eind jaren zeventig begin jaren tachtig nog volop na-ijlde. De meerderheid in de club vond het niet eerlijk dat het eerste en tweede team werden getraind en zij niet.

Het standpunt viel te billijken. Dus vertoonde Hans Bouwmeester niet alleen zijn kunsten voor een select groepje, maar voor de hele gemeenschap.

Hans deed het op z’n Bouwmeesteriaans. Bijzonder vakkundig en heel erg systematisch. Hij betoogde hoe je met zwart in de Pirc er naar moest streven om de bevrijdende pionnenopmars naar e5 door te zetten. Volgens zijn uiteenzetting bleek het lang niet eenvoudig. Verder lezen…

Wat volgde was een serie interessante varianten, zetten, tegenzetten, tactieken en strategieën. Het was bijzonder leerzaam. Ik stak er het een en ander van op. Maar voor sommigen ging het kennelijk veel te langzaam. Op een zeker moment riep iemand luidkeels:

‘Als het zoveel moeite kost om e5 door te drukken, waarom doe je het dan niet op de eerste zet? Dat is toch een stuk gemakkelijker!’

De zaal brulde het uit van het lachen. Helaas zag Hans de humor er niet van in. Het was meteen de laatste avond van deze democratische oprisping. De training heeft vervolgens weer, zoals vanouds, achter gesloten deuren plaatsgevonden. Waarom zou je het moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan, zonder storende opmerkingen.

En tja… waarom doe je dan ook niet meteen e5? Goeie vraag.

Een gedachte over “Waarom doen wij dan ook niet meteen e5?

 1. Ik denk omdat het spelletje al zoooo lang bestaat, ikzelf dacht dat het al in 500 jaar na chistus al gespeeld werd, dus ” voor de mensen in de zaal de korte variant”,
  Wit is GOD, het leven, het begin van de schepping van de mens, de zon
  Dat zal WIT de eerste zet geven.

  Zwart zal de DUIVEL zijn , het gevaar, angst ontwetendheid, en zal proberen de WITTE god van zijn troon te spelen.

  Ja de kip en het ei,
  Ik VERF zwart na mijn overwinning met wit als tweede zet gewoon wit en mijn witte stukken zwart
  Dag kip, dag ei, tot de volgende wedstrijd

Geef een reactie