Anish Giri verslaat Magnus Carlsen!

De slotstelling na 35. La5

Het is bepaald geen alledaagse gebeurtenis dat Carlsen een nederlaag lijdt. Magnus maakte voor zijn doen relatief veel fouten en dat bleef dus niet onbestraft. Alhoewel het toch nog ergens eventjes wat spannender had kunnen verlopen. Zie de complete analyse onderaan het artikel.

De verrassing kwam eigenlijk al in de opening. Magnus speelde het Dame-Indisch. Dat had ik nog nooit van hem gezien. Maar een kleine zoektocht in de Megabase vertelde me dat hij het vroeger regelmatig speelde. Met vroeger bedoel ik op z’n laatst in 2011.

De variant die beide spelers volgden was voor Carlsen vast geen onbekende. Hij speelde het al eerder met de witte kleuren tegen Yannick Pelletier in 2008 (Biel). Magnus won die partij.

Wellicht kwam de eerste afwijking voor hem met 18. … Pe5. Maar ook dat was al eens eerder gespeeld. Alhoewel het natuurlijk best mogelijk is dat beide spelers hiervan niet op de hoogte waren. Maar tot en met 21. d7 was het dus al eens eerder op het bord verschenen in Verhaeren tegen Jörgensen. Die partij eindigde in remise. Het werd pas écht interessant in de volgende stelling.

Stelling na 22. Tb1

Hier speelde Magnus 22. … Pd4. Je kunt het geen echte fout noemen, maar nauwkeurig is het niet. De bedoeling was ongetwijfeld om de d-pion op te halen. Dat lukt ook. Maar wel tegen een prijs. Maar laten we nog even naar de stelling kijken.

De pion op d7 oogt fragiel en het zit er dik in dat wit die niet op het bord kan houden. Maar daar staat tegenover dat wit het loperpaar heeft en dat de zwarte toren op h8 niet meedoet. Nou ja, dan nog iets: de zwarte koning op f8 staat ook niet ideaal. In deze stelling was het waarschijnlijk beter geweest om h5 te spelen. Dan kan de toren op h8 via h6 wellicht wel tot enige activiteit komen.

Stelling na 23. b4

Magnus vervolgde hier zijn plan en speelde hier 23. … Txd7? Maar dit is wel een fout. De zet ligt voor de hand, maar wat Magnus kennelijk over het hoofd heeft gezien is dat zijn paard op c4 een tikkeltje ongelukkig staat en ook de pion op c5 inmiddels een zwakte is. Wit reageerde attent met 24. Ld5! Stelt de vraag aan het paard:

“Waar ga jij naar toe?”

Tja… veel mogelijkheden zijn er niet. Na 24. … Pe5 hangen beide paarden: 25. bxc5 bxc5 26. La3 Pdc6 en f4. Dus zit er niks anders op dan terug te gaan naar d6. Maar daar staat het paard ook niet lekker.

Stelling na 28. Lb4?!

Giri speelde zojuist 28. Lb4?! Waarschijnlijk is dat minder nauwkeurig. Beter was 28. Pa4. Want nu had zwart de schade een beetje kunnen beperken met 28. … Lxc3 29. Lxc3 Pf5 30. Lb3 Txd1+ 31. Txd1 Tb8. Nog steeds staat wit ruimschoots beter, maar het is toch wat minder overtuigend dan de variant met 28. Pa4 (zie de analyse in de viewer). Hierna ging het snel verder bergafwaarts en scoorde Anish een verdiende en fraaie overwinning op een Magnus die we niet helemaal op deze manier kennen.

Geef een reactie