Schaakopgave: goed of fout?

Wat is de beste zet voor wit?

Zwart speelde zojuist 23. … c5. De vraag is: wat vind je van deze zet. Is die goed of fout? Motiveer je antwoord met een variant.


Wit heeft in deze stelling ruimtevoordeel. Vandaar de drang om 23. …c5 te spelen. Het zwarte paard staat mooi centraal op d5 en ook de loper is een prima stuk. Maar die loper moet wel een zwakke plek (d6) bewaken. De witte loper is een minder fraai stuk. Samenvattend: de stelling is ruwweg in evenwicht.

Bevrijdingsactie?

Maar zo’n ruimtevoordeel nodigt wel uit om er wat tegenover te stellen. Dus ligt een bevrijdende zet als 23. … c5 voor de hand. Het is ook duidelijk dat zwart daar op aan heeft gestuurd. Helaas voor zwart is het meteen de verliezende zet. Het is voor de lezers van deze blog (en mijn persoontje) een leuke oefening in calculeren. Eerlijk gezegd zag ik ook niet direct wat er mis was met 23. … c5. Totdat…?

Het probleem zit hem in de mogelijkheid Pd6+! Wit speelde eerst 24. bxc5 maar dat maakt weinig uit, hoewel eerst Pd6+ wat nauwkeuriger is. Zwart neemt de pion terug 24. … bxc5 Beter was wellicht om 24. … Td7 te spelen. Maar ja, terugnemen is haast zo’n automatisme. En zomaar materiaal inleveren doen we ook niet graag.

Nu volgde wel 25. Pd6+! Nemen is wel zo’n beetje gedwongen anders levert zwart een kwaliteit in zonder enige compensatie.

25. Pd6 maakt duidelijk wat het probleem is…

Er volgde 25. … Lxd6 26. exd6 Plotseling is de pion een bijzonder vervelende indringer in de zwarte stelling. Relatief het beste zou nu 26. … Td7 zijn geweest, maar dat is natuurlijk ook tamelijk troosteloos na 27. dxc5.

Zwart speelde 26. … Tc6 Maar daarmee komt zijn tweede rij onder vuur te liggen. 27. Tb7+ Kf8 (27. … Kg6 of 27. … Kg8 zijn nauwelijks beter). 28. d7. Vrijpionnen moeten naar voren! Nu is 28. … Td8 zo’n beetje gedwongen. Want op 28. … Ta8 speelt wit doodgemoedereerd 29. Txa7 Txa7 30. d8D+.

Stelling na 28. … Td8

Wat nu? Ook nu gaat wit verder alsof er niets aan de hand is met 29. dxc5. Daarmee vervalt een vluchtveld voor het paard op a4.

Zwart reageerde met 29. … Pc7. Je zou het een laatste stuiptrekking kunnen noemen. Ook andere zetten leveren geen lucht op. Bijvoorbeeld 29. … Ke7 30. Txa7 of 29. … e5 30. Txa7.

Probleem is nu dat na 30. Pb4 de toren plotseling naar lucht hapt. 30. … Txc5. Wat anders? 30. … Txd7 31. Pxc6 Txd2 32. Txc7

31. Txc5 Pxc5 32. Txc7. Hier hield zwart het voor gezien. Je kan de partij hieronder naspelen in de viewer.

Geef een reactie