Al weer zo’n lastig pionneneindspelletje

Wat is de beste zet voor wit?

Wit is aan zet in deze stelling na de 32e zet van zwart. De vraag is: wat is hier de beste voortzetting? Wit heeft een ruime keuze. Denk bijvoorbeeld aan een koningszet of een zet met een pion.

Het is verstandig om eerst de stelling goed in ons op te nemen. Wit heeft een wat minder mooie pionnenstructuur. Maar hij heeft wel een meerderheid op de damevleugel. Zwart heeft een wat mooiere pionnenstelling en de meerderheid op de koningsvleugel. De stelling is min of meer in evenwicht en bij correct spel zou de partij in remise moeten eindigen.

Maar speelde wit wel correct?

Beide partijen kunnen hun koning activeren. Tenslotte is dat het enige stuk dat is overgebleven. Met pionzetten moet je in dit soort eindspelen altijd een beetje oppassen. Want er kan vroeg of laat een situatie ontstaan waarin voor een van beide partijen zetdwang dreigt. Dan is het vaak handig als je nog een tempo over hebt. Geloof het of niet, maar 33. h4 verliest (zie analyse). Maar wit heeft wel een prima pionzet. Hij kan proberen een vrijpion te creëren en de c-pion opspelen en die zet op het juiste moment opvolgen met c5. Ook eerst slaan op f5 is geen probleem.

Welke koningszet?

Een goede gedachte is toch vaak om eerst de positie van de koning verder te verbeteren. Dus kiezen we voor een zet met de koning. Maar welke? Logisch is om naar voren te gaan. Wit koos voor 33. Ke3? Helaas voor hem is de stelling daarna verloren. Hij is nu te laat om zelf een vrijpion te creëren en moet vervolgens lijdzaam toezien hoe zwart uiteindelijk zijn stelling binnendringt. Correct is 33. Kd3! Zie de analyse hieronder of klik op deze link…

Voor meer boeiende pionneneindspelen, klik op deze link…

Geef een reactie