Spectaculair begin met Ding tegen Nepo

Wit aan zet…

Het kandidatentoernooi is spectaculair begonnen. De vorige uitdager van Magnus Carlsen maakte een vliegende start door met zwart één van de grote kanshebbers te verslaan. Het was een mooi potje. Waarbij ik me niet aan de indruk kon onttrekken dat Ding niet in goeden doen was. Het gebeurt niet zo vaak op dit niveau dat een topspeler een partij verliest binnen 32 zetten.

Bovenstaande stelling ontstond na de 20e zet van zwart. Hier ging de motor bij beide spelers een beetje haperen. Ding kon verschillende malen actief voortzetten met b5 terwijl Nepo zichzelf goede kansen zou hebben verschaft met g5. Het is allemaal aanleiding tot spannende varianten.

Hieronder vind je een poging van me om te begrijpen wat er allemaal aan de hand was. Ik ben benieuwd wat de experts straks over deze partij zeggen.

Geef een reactie