Schaakopgave 77: opletten

Wat is de beste zet voor wit?

Wit heeft een kwaliteit geofferd. Hoe benut hij zijn kansen optimaal?

Verkeerde reflex?

Schaken is vooral een spel van uit je doppen kijken en opletten. Voordat je het weet maak je een fout en dan zijn de rapen gaar. Ook in deze stelling. Voor de hand ligt om 29. Dxb5? te spelen. Dat is ook wat Christian Toth speelde in deze partij tegen Vladimir Kramnik. Helaas voor Toth is het een misser. Hij zag een kleinigheid over het hoofd.

Hoe straft zwart Dxb5 af?

Antwoord op de tweede vraag

Eigenlijk is het antwoord op deze tweede vraag super eenvoudig. De witte dame verliest de controle over pion op e3. Dat is een probleem omdat de toren op c1 ongedekt staat. Met het basale 29. … Txe3 maakte big Vlad een einde aan de witte aspiraties. Correct was 29. Db3. Dan speelt zwart bijvoorbeeld 29. … Dh5 om de d-pion te dekken. Vraag: wat kan wit daarop antwoorden?

Analysestelling na 29. … Dh5

Antwoord op de derde vraag

Wit heeft 30. Pe5! Als zwart dan niet oppast en 30. … Td8?? speelt gaat hij helemaal de mist in! Hoe? Zie de complete analyse hieronder. Ik begin een paar zetten eerder. Dan heb je ook de aanleiding voor het kwaliteitsoffer er bij. Merk daarbij op dat big Vlad (toen nog niet zo ‘big’) zijn toren wat ongelukkig op e4 heeft geparkeerd.

Bron: Countering the Queen’s Gambit (Michael Prusikin) NewInChess

Geef een reactie