Schaakopgave 76: aanvallen en verdedigen

Zwart aan zet…

Wat is de beste zet voor zwart?

Antwoord

Deze stelling ontstond na de 22e zet van wit in de partij tussen Endre Vegh en Gyula Feher (Hongarije, 1996). Het is duidelijk dat zwart het beste van het spel heeft. Sterker Stockfish 14 geeft zwart een nette plus 3. Eigenlijk ook wel logisch.

De zwarte stukken zijn actiever. Zwart beheerst de open d-lijn en met name de loper op b7 is een krachtpatser. Deze voordelen wegen ruimschoots op tegen de materiële achterstond van slechts één pionnetje. Overigens kan zwart zijn rechtmatige bezit ook direct terugpakken. Maar is dat wel zo’n goed idee? Je vindt hieronder de volledige partij met 3 trainingsvragen.


De laatste van deze drie opgaven/stellingen vond ik in het boek 1001 Chess Exercises for Club Players (New In Chess) van Frank Erwich. Het leek me een goed idee om de hele partij er bij te halen (wat is de MegaBase toch een prachtige uitvinding!) en er wat aanvullende vragen over te stellen.

Een gedachte over “Schaakopgave 76: aanvallen en verdedigen

Geef een reactie