Schaakpuzzel 68

Wat is de beste zet voor wit?

We stoppen met de traditionele schaakpuzzels. Je weet wel: wit of zwart speelt en wint. Dat is allemaal best leuk, maar in een normale partij is er nooit iemand die tegen je zegt:

“Let op, je kan winnen met een mooie combinatie!”

Dus gooi ik het roer om. Het is vanaf nu gewoon:

“Wat is de beste zet voor wit of zwart?”

Dat kan iets aanvallends, verdedigends, positioneels, strategisch of wat dan ook zijn. Aan jou om te bekijken hoe de vork in de steel zit. De vraag is dus hier simpel, zonder hints, wat speel jij met wit?

Het antwoord

Deze stelling ontstond in de partij tussen Shirov en Edouard (Salamanca Masters, 2021). Ik vond deze stelling op de nieuwe DVD van Robert Ris. De DVD Calculation Training Booster is een echte aanrader. Je kan daarmee flink aan de slag. Maar daarover binnenkort meer. Zoals Robert in zijn toelichting bij deze stelling geeft:

“Het is een stelling met zware stukken. Daarbij is de veiligheid van de koningen vaak van doorslaggevend belang.”

Zwart staat een pion voor. En de witte koning staat flink op de tocht. Maar ook de witte koning is niet veilig. Ik ging dus eerst op zoek naar actieve zetten en keek ik eerst naar 48. Tf7?? Dat dreigt tenminste iets. Het is ook de zet die Shirov speelde. Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat er helemaal geen dreiging van deze zet uitgaat. Zwart speelt gewoon 48. … d3 (met matdreiging) en na 49. Txb7+ Kxb7 50. Dd7+ Tc7 51. Dd5+ Ka7 zijn de schaakjes op. Dat kwam trouwens in de partij op het bord, waarna Shirov zich gewonnen gaf.

Dus even verder kijken. Wit moet dus voorkomen dat zwart d3 kan spelen. De witte dame moet daarvoor op de d-lijn blijven en de toren op c6. Ik keek vervolgens naar grappen met c5, Dd8 en dan Db6+, pak met de toren en pak met de pion (schaak) en dan Tf8 mat. Maar dat is veel te langzaam.

Het bracht me wel op een idee. Wat als ik 48. … Dd8 speel? Dan dreigt Tf8 en vervolgens mat. Zwart heeft weinig anders dan schaak geven en een zetherhaling afdwingen! Dat is dus de oplossing! Toch wel lekker als je dat zelf vindt en dus even een momentje beter bent dan illustere Alexei Shirov!

Geef een reactie