Schaakpuzzel 67

Wat is de beste zet voor zwart?

Deze stelling is afkomstig van lichess.org. Lichess geeft deze puzzel een rating van 2591. Zwart is aan zet. Wat is de beste voortzetting?

Ik beken: met deze opgave ging ik de mist in. Kennelijk heb ik het hoofdstuk ‘calculeren’ nog niet helemaal onder de knie. De stelling is ook best gecompliceerd. Wit heeft zojuist 15. Lc4xe6 gespeeld. Dat lijkt een aardige zet. Want zwart kan de loper niet goed slaan met 15. … fxe6. Daarop volgt 16. Txe6. Wit wint zijn stuk met rente terug.

Merk op dat de loper op e6 in een penning zit (de dame op h6 is niet gedekt) en ook het ongedekte paard op a4 is een aanvalsdoel. Overigens kan wit de penning van de loper opheffen met Lxd7+.

Naast 15. … fxe6 zijn er meer kandidaatzetten, bijvoorbeeld:

  • 15. … Kb8
  • 15. … Lxf3
  • 15. … Lf8

Deze inventarisatie ging bij mij nog goed. 15. … Lxf3 viel voor mij meteen af na 16. Lxd7+. Daarna keek ik ook naar 15. … Lf8. En daar ging ik hopeloos de mist in. Ik redeneerde simpel 15. … Lf8 16. Lxd7+ en wit heeft materiaal gewonnen. Als ik één zetje verder had gekeken, dan zou ik hebben gezien dat na 16. … Dxd7 het paard op a4 hangt en de witte dame aangevallen staat. Daarmee heb ik een belangrijk euvel van mezelf te pakken:

  • Niet ver genoeg doorrekenen.

Uiteindelijk koos ik voor 15. … Kb8?! Dat lijkt een slimme zet. Maar ik zag over het hoofd dat wit 16. d5 heeft. Pijnlijk!

Verder rekenen

Het loont bij schaken om toch ietsje verder te kijken dan je neus lang is. Oftewel: reken door totdat je een duidelijk oordeel kunt vellen. En niet onbelangrijk: ga op zoek naar zetten van je tegenstander die voor jou roet in het eten kunnen gooien. Of anders gezegd: zoek naar een weerlegging van je eigen hersenspinsels.

Overigens is dat in deze stelling best lastig. Want er zijn nogal wat mogelijkheden. Ik heb er een aantal verder onderzocht, zonder daarbij te pretenderen dat ik volledig ben.

Geef een reactie