Schaakpuzzel 62

Wit aan zet…

Wit heeft inmiddels twee stukken gestoken in zijn aanval. Maar hoe gaat het nu verder?

Het probleem voor wit is dat het wel eventjes duurt om eventuele hulptroepen in stelling te brengen. Want die toren, loper en dat paard op de damevleugel betrek je niet makkelijk bij de aanval. Dus loopt de aanval dood?

Want zeg nou eens zelf: nog meer materiaal offeren met 1. Txh5 levert ook weinig op. In het beste geval, als zwart onnauwkeurig speelt, eeuwig schaak maar ook niet meer dan dat. Want de koning kan ontsnappen: 1. … Kf7.

Dus? Beginnen met op g6 nemen. 1. Dxg6+ en dan het paard er tussen 1. … Pg7 omdat 1. … Kh8 direct mat is na 2. Txh5. Maar hoe nu verder?

2. Th7 levert ook niks op. Zwart antwoordt dan niet met 2. … Tf7?? want dan gaat hij alsnog mat, maar offert zelf ook wat materiaal. Je kan natuurlijk makkelijk een genereus gebaar maken als je toch al twee stukken extra hebt. Met 2. … Lxg5 verdedigt zwart zich via de zevende rij. Dat is afdoende voor de winst.

Een konijn uit de hoge hoed toveren

Maar…? Wit heeft nog een fraaie zet achter de hand na de verdediging met het paard op g7. Zie jij hem?

Puzzel gevonden op lichess.org

Geef een reactie