Recensie: A modern guide to checkmating patterns

Het doel van schaken is natuurlijk om je tegenstander mat te zetten. Dat kan op verschillende manieren.

Bij schaken draait het vaak om patroonherkenning. Wanneer je die patronen eenmaal in je hoofd hebt zitten, is het een stuk gemakkelijker om tijdens een partij te zien hoe je een tegenstander mat kunt zetten. Daarover gaat dit boek.


Met de introductietekst heb je natuurlijk helemaal niks nieuws gelezen. Maar lezen of horen en weten is toch vaak iets anders dan in de praktijk ook doen. Juist daarom is dit zo’n mooi boek. Je kunt naar hartenlust oefenen.

De opbouw

Die is bepaald niet verrassend. Het boek is verdeeld in 10 hoofdstukken. Met telkens een thema. Bijvoorbeeld mat zetten met;

  • een toren,
  • de dame,
  • toren en loper,
  • dame en paard,
  • twee lichte stukken en een pion.

Kortom: tien hoofdstukken met allerlei matpatronen. De auteur leidt elk hoofdstuk in met patronen die typerend zijn voor het betreffende hoofdstuk. Hieronder vind je enkele voorbeelden van matpatronen met een toren.


Je vindt in het boek talloze bekende matpatronen. Zoals hierboven het mat achter de paaltjes. Maar er zitten ook matpatronen bij waar ik me niet zo bewust van was. Dat geeft het boek extra waarde.

De uitleg?

De auteur besteedt relatief weinig inkt aan het uitleggen van deze patronen. Dat is ook logisch. Je moet ze zien. Degenen die graag willen ‘zien’ vinden een rijke schatkamer met talloze opgaven.

De auteur leidt elk hoofdstuk in met de patronen die bij het betreffende thema passen. Vervolgens geeft hij voorbeelden met een korte toelichting. Daarbij zitten prachtige voorbeelden. Neem het onderstaande diagram uit het hoofdstuk mat zetten met de dame. De auteur zegt hierover:

“De zwarte dame heeft zich nogal zorgeloos laten afsnijden. Ver weg van het strijdtoneel en kan haar koning, waarboven de donderwolken zich samenpakken, duidelijk niet te hulp schieten. Dit thema is spreekend voor talloze combinaties en dat zullen wij nog veel vaker zien. Maar om succes te hebben moeten wij werken aan het pionnenscherm voor de koning.”


Over het algemeen zijn de voorbeelden van de inleidingen lastiger dan de opgaven die daarna volgen. Het boek telt maar liefst 851 opgaven. Dus voorlopig zijn de meeste schakers daarmee wel een tijdje zoet.

Voor wie?

Het is een prachtig oefenboek. Daarbij denk ik aan clubschakers met een rating van 1500 of hoger. Maar ook sterkere spelers kunnen veel plezier aan dit boek beleven. Dit boek is prima geschikt voor schaaktrainers die les geven aan stap 4/4+ niveau. Het is een welkome afwisseling van het gebruikelijke materiaal. Beoordeling:

Waardering: 5 uit 5.

Dit boek is verkrijgjbaar via Schaakboeken Verzendhuis De Beste zet… (altijd razendsnel verstuurd en keurig netjes verpakt).


Boek: A Modern Guide to Checkmating Patterns – Improve Your Ability to Spot Typical Mates

Verkrijgbaar in: paperback

Uitgeverij: New In Chess

ISBN-nummer: 978-90-5691-887-3

Aantal pagina’s: 255

Gepubliceerd: 2020

Prijs: € 24,95

Open het voorproefje hier…

Geef een reactie