Merkwaardige zetten

Sinds kort heb ik kennisgemaakt met de website van ModernChess. Hoe ik er precies ben gekomen weet ik niet. Dat doet er ook weinig toe. De bezoeker kan er diverse producten aankopen. Het betreft over het algemeen monografieën waarin bijvoorbeeld een opening centraal staat.

De inleidingen van deze lijvige artikelen zijn gratis toegankelijk. Maar wil je de complete inhoud aanschaffen, dan moet je er wat eurootjes tegenoverstellen. Wat mij betreft zijn die goed besteed. Ik heb al enkele openingsdatabases gedownload (uiteraard supergeheim). Deze week viel mijn blik op het tijdschrift. Dat is al weer de 18e editie.

Dit tijdschrift bevat wederom enkele lijvige artikelen over openingen en eindspelen, maar ook een luchtige rubriek van de in Nederland woonachtige Yochanan Afek. Hij laat in dit artikel een serie blunders van formaat zien. Het zijn zeker niet de minsten die soms gruwelijk in de fout gaan. (verder lezen)

Ik ben een patser en weet als geen ander dat er in een schaakpartij heel veel mis kan gaan. Ook in het eindspel is het niet altijd eenvoudig om de juiste weg te vinden. Kijk eens naar het diagram. Zwart heeft de remise in zicht. Tenminste dat zou je toch zeggen?

Hij zag een grappige mogelijkheid om een remise af te dwingen en speelde 1. – Tg8! Leuk grapje nietwaar? Dat vond zijn tegenstander ook. Hij kon geen goede reden verzinnen om het remise-aanbod af te slaan. Wat zou jij doen? De remise accepteren of toch nog een paar zetjes doen?

Geef een reactie