O nee momenten

Heb jij dat ook wel eens? Je doet een zet, je hebt het stuk nog niet losgelaten en meteen zie je dat het een blunder is. Waarom wij dan pas het licht zien is mij een volslagen raadsel. Feit is dat het me vele malen is overkomen.

De laatste tijd ben ik wel een stuk voorzichtiger geworden. Wellicht komt het doordat ik honderden (of zijn het inmiddels duizenden?) tactische puzzels heb opgelost. Meestal is de opgave zoiets als wit of zwart doet een zet en wint. Maar voordat ik naar mogelijke winstvoortzettingen kijk, dwing ik mijzelf eerst te kijken wat de virtuele tegenstander dreigt. Het heeft geholpen. Het is al weer eventjes geleden dat ik een partij heb verloren. Maar helemaal gladjes is alles zeker niet verlopen. Zie het eerste diagram.

Ik was aanvoerder van de zwarte stukken. Het is ergens in de opening vreselijk misgegaan en ik kijk naar een troosteloze stelling. Wit heeft niet alleen een pion meer, maar ook een tamelijk eenvoudig plan om zwart verder onder druk te zetten. (verder lezen)

Het idee is om de pionnen op de damevleugel te laten oprukken. Mogelijk al te beginnen met c5. Om dit tegen te gaan besloot ik tot 1. – Tac8. Het is niet helemaal onlogisch om de toren op dezelfde lijn als de dame te plaatsen. Helaas zit er een kleine ‘maar’ aan deze zet. Zie jij het? Ik zag het meteen nadat ik de toren had losgelaten. Je kunt het naspelen in de viewer.

Tot mijn grote opluchting had mijn tegenstander het niet gezien. Hij koos voor een heel ander plan en probeerde een koningsaanval op touw te zetten. Geloof het of niet, maar ik heb deze partij uiteindelijk nog gewonnen!

Een tweede ‘o nee moment’
Een paar weken later gebeurde het opnieuw. Mijn tegenstander verraste me met een aanvankelijk wat onbekende opzet. Dat mondde uiteindelijk uit in een stelling die het meest lijkt op een klassieke Hollandse verdediging. Dat zie je niet zo vaak. Als je hierover meer wilt weten dan is het boek van Simon Williams, The Killer Dutch een aanrader. Ik heb het boek in de kast staan en heb er regelmatig in gebladerd. Prima leesvoer!

Dit is de stelling. Zwart is aan zet. Terwijl mijn tegenstander nadacht had ik ook wat tijd om de positie te beoordelen. Wat dat heeft opgeleverd kun je via deze link volgen in de viewer (analyse) …

Geluk
Samenvattend kun je stellen dat ik vooral veel geluk heb gehad. Met name in het eerste voorbeeld. Het geeft ook maar weer eens aan dat schaken een concreet spel is en dat allerhande bespiegelingen leuk zijn, maar betrekkelijke waarde hebben als je bepaalde zetjes over het hoofd ziet.

Geef een reactie