Verraderlijke stelling

Heb jij het wel eens meegemaakt? Je speelt een zet en lijkt totaal gewonnen te staan. Maar dan…? Dan volgen nog enkele zetjes en als de rook is opgetrokken kijk je tegen de ruïnes aan van wat ooit een veelbelovende stelling was.

Zie diagram. Stel dat ik wit was. Dan zou ik hebben verloren. Hoe zit dat? De eerste zet ligt voor de hand. De witte dame wordt aangevallen en daarmee ook de loper op f3. Gelukkig is er een eenvoudige redding. Wit speelt 1. Dxe5 en de zaak lijkt in kannen en kruiken. Zwart levert minimaal een kwaliteit in en als hij even niet oppast, is hij een stuk kwijt. Makkelijk niet waar?

Of is het toch allemaal net wat lastiger dan op het eerste gezicht lijkt? Oplossing…

Stelling gevonden bij Chess Tempo (nr. 120373). De stelling is afkomstig uit de partij tussen Laurent Fressinet (2591) en Alexander Morozevich (2742) gespeeld in de 1e Nao Chess Masters, 2002. Wit vond de correcte oplossing en won binnen enkele zetten.

Geef een reactie