Eén zetje verder rekenen (graag)

Heb jij dat ook wel eens? Mij is het de laatste tijd in ieder geval vaker overkomen dan me lief is. Ik los bijvoorbeeld graag tactische puzzels op, bijvoorbeeld via Chess Tempo.

Het aardige bij Chess Tempo is dat de opgaven lastiger worden naarmate je elo in de lift zit. Dus ligt de lat elke keer een beetje hoger. Dat is natuurlijk precies de bedoeling.

Helaas gaat er ook wel eens wat mis. Ik betrap me er op dat ik soms net niet ver genoeg door reken en daardoor, niet eens zo moeilijke, zetten over het hoofd zie.

Als je zoiets overkomt in je huiskamer met je iPad in de hand, dan is het allemaal niet zo erg. Niemand ziet het tenslotte. Alhoewel…? Ik moet toegeven dat ik me dood erger aan dergelijke stommiteiten. Maar enfin, wanneer zo’n puzzel verkeerd afloopt is er altijd direct weer een volgende puzzel waarbij ik mijzelf kan rehabiliteren.

In het echte schaak ligt het natuurlijk een beetje anders. Je voelt hem natuurlijk al aankomen. Daar overkwam mij onlangs precies hetzelfde, nota bene in twee partijen. Die gelukkig voor mij, allebei toch nog goed afliepen. Verder lezen…

Zie het eerste diagram. De stelling was min of meer in balans totdat zwart 22. – e6?? speelde. Op zich is dat een thematische zet waarmee zwart het witte centrum onder vuur neemt. Alleen hier zijn er wat praktische bezwaren. Wit’s volgende zet ligt voor de hand. Helaas bleek ik in het vervolg toch weer een tikkeltje kortzichtig. Gelukkig liep het nog goed af… Je kunt het in de viewer naspelen.

Was dat het enige probleem? Helaas niet. In hetzelfde toernooi overkwam mij iets soortgelijks. Ook hier had ik slechts een zetje verder hoeven te kijken en een mooi punt kunnen binnenhalen. Alles kwam nog op z’n pootjes terecht. Maar het was toch wel jammer. Klik hier voor de partij…

Nou ja, ik weet wat me de volgende keer te doen staat: gewoon even verder doorrekenen en ik rijg de zeges aaneen. Mijn eerstvolgende poging is op 25 september wanneer ik begin aan het weekendtoernooi in Västerås. Het toernooi is onderdeel van de Grand Prix serie hier in Zweden.

Deze weekendtoernooien worden volgens de volgende formule gespeeld: 4 x rapid partijen (ieder 15 minuten bedenktijd) op vrijdagavond en vervolgens 4 ronden met een normaal speeltempo van 90 minuten voor 40 zetten op zaterdag en zondag. Deze formule is hier in Zweden razend populair. De tijd zal het leren of ik het er wat beter afbreng dan vorig jaar. Toen ging ik hopeloos de mist in. Ik houd je op de hoogte.

Geef een reactie