Schaakpuzzel 22: de vuistregel van de 3 zetten

Pasgeleden las ik ergens (ik ben vergeten waar precies) dat je in elke stelling minimaal naar 3 zetten moet kijken voordat je een beslissing neemt. Dit is natuurlijk bedoelt als ruwe vuistregel.

Het lijkt me zeker een zinnige regel. Het overkomt mij tenminste wel eens dat ik me concentreer op 1 of 2 zetten en vervolgens een beter alternatief glad over het hoofd zie. Door onze blik wat te verruimen voorkomen wij dergelijke typische gevalletjes van tunnelvisie en pikken en passant heel wat extra puntjes mee.

Een dergelijke vorm van blikvernauwing zou je ook kunnen overkomen in de diagramstelling. Op het eerste gezicht lijkt de oplossing van deze schaakpuzzel voor de hand te liggen. 1. … Pf4 is toch kat in het bakje voor zwart?

Inderdaad verliest wit in de meeste varianten. Maar hij komt er in één variant slechts met een blauw oog vanaf. Toch is deze zet niet helemaal uit de lucht gegrepen. Wellicht brengt dit je op een idee? Klik hier voor de oplossing…

Ik heb deze partij en stelling gevonden bij Chess Tempo

Geef een reactie