De absurde Zero tollerance regel

stopwatchZijn de organisatoren van schaakevenementen helemaal gek geworden? Of denken ze almachtig te zijn? Ik heb werkelijk geen idee. Eerst werden wij geconfronteerd met de merkwaardige ‘Sofia Rules’. Die regeltjes zijn ingevoerd omdat de hoge heren vreselijk de schurft hebben aan remises.

Je moet het toch niet in je hoofd halen als je na een zetje of twintig een totaal dode stelling hebt bereikt om remise overeen te komen? Welnee, je moet doorspelen  tot de dood er op volgt.

Maar kennelijk is dat allemaal nog niet genoeg onzin. Bij de World Cup in Tromsø hebben de regeltjesneukers weer iets nieuws bedacht: de zero-tolerance regel. Die houdt in: een schaker die te laat aan het bord verschijnt verliest zijn partij onmiddellijk. Ook al is dat slechts een minuutje of zo. Waarom men dit heeft bedacht?

Ik heb geen idee. Als je te laat komt, dan verkeer je toch al in een nadelige positie? Of denkt men dat zoiets een voordeel is? Je herkent vast de volgende dramatische situatie. Degene die wel op tijd aan het bord is verschenen doet het in zijn broek van de spanning. Zijn tere brein wordt verscheurd door twijfels:

‘Zou mijn tegenstander wel of niet komen? O jee, het zal me toch niet gebeuren dat hij een minuut voordat zijn vlag valt alsnog verschijnt? Dan ben ik psychologisch helemaal van slag en totaal kansloos!’

En nu komt het: de eerste ronde begon 15 minuten te laat vanwege de strenge controles. De spelers worden strikt gecontroleerd op elektronische gadgets. Op zich is dat redelijk, maar dan moet je er wel voor zorgen dat deze controle soepel verloopt.

Krijgt de organisatie nu ook een rode kaart? Natuurlijk niet. Men legt het zuur eenzijdig bij de spelers. De spelers zijn al gesommeerd om voortaan nog eerder te verschijnen. Een paar extra mannetjes en vrouwtjes optrommelen is kennelijk onmogelijk.

Wat ook een beetje merkwaardig is: de toeschouwers kunnen ongehinderd doorlopen.  Het schijnt dat die zich gemakkelijk met de deelnemers kunnen mengen. En dat zet de deur dus weer wagenwijd open voor valsspelers. Ik begrijp er helemaal niets meer van. Wordt het niet tijd dat wij ons tegen deze onzin verzetten? De spelers in het hoge Noorden zouden een mooi gebaar kunnen maken, door allemaal te laat te komen. Dan zitten de heren met een probleem opgezadeld. Iedereen een nul en naar huis.

2 gedachtes over “De absurde Zero tollerance regel

  1. Ik heb geleerd dat ik zelf altijd op tijd moet zijn op afspraken.
    Ook met schaken neem ik het heel serieus.

    Kan me dus enigszins voorstellen dat ze te laat komen gaan bestraffen.

    • In feite was er altijd al een straf: je klok wordt aangezet op het afgesproken tijdstip en als je een uur te laat bent, verlies je de partij. Dat mag wat mij betreft best een half uur zijn. Maar een partij verliezen omdat je enkele minuten te laat bent gaat mij wat ver.

Geef een reactie