Schaakpuzzel 4

Anand - Nakamura 2011Wereldkampioen Vishy Anand heeft een uitstekende stelling opgebouwd tegen Hikaru Nakamura (London Chess Classic 2011).

Je herkent vast wel de kenmerken van de Koningsindische opening. Wit valt aan over de damevleugel en in het centrum. Hij heeft al een vrijpion op d6. Zwart probeert het op de koningsvleugel, maar dat lijkt weinig kans van slagen te hebben.

Vishy heeft zojuist 29. Pc4 gespeeld. De vraag is:

Was dit een goede of slechte zet van de wereldkampioen? Kies tussen:

A) 29. Pc4 is een uitstekende zet en versterkt het witte voordeel.

B) 29. Pc4 is een slechte zet en zelfs een blunder van de wereldkampioen.

Het juiste antwoord is …??

 

 

 

Antwoord B is correct. 29. Pc4 is een grote fout vanwege het venijnige zetje 29. … De8! Daarmee dwingt zwart de witte loper (op e6) naar een andere diagonaal. Zou wit bijvoorbeeld 30. Lh3 spelen dan volgt 30. … Db5 en er hangen twee stukken. Wit is gedwongen de loper naar d5 te spelen. Daardoor ontbreekt een belangrijke verdediger op de koningsvleugel en is het plotseling zwart die aan de touwtjes trekt. De partij ging alsvolgt verder….

Kijk luister/hier naar het hilarische commentaar van Nakamura

Geef een reactie