Schaakopgave: vuurspuwende draak

Wat is de beste zet voor zwart?

Zwart is aan zet. Hij heeft een veelbelovende stelling overgehouden aan een kwaliteitsoffer. Maar hoe gaat hij nu verder?

De drakenvariant roept bij mij mooie herinneringen op. In navolging van Genna Sosonko, de grote specialist in deze opening, ging ik ook de draak spelen. In het begin werd ik met enige regelmaat keihard van het bord getimmerd. Maar na verloop van tijd bleek het een prima wapen. De draak spuwde niet alleen vuur, maar had net als een kat blijkbaar ook meerdere levens.

In de partij tussen Andrey Petelin en Alexei Shirov (1988) ontstond zo’n typische drakenstelling. Wit heeft gekozen voor het bekende werk: de bestorming van de koningsvleugel met f3, g4 en g5. En zwart trok op de andere vleugel ten strijde. Daarvoor offerde hij een kwaliteit. Maar daarover straks meer.

Hoe nu verder?

Zwart kan hier natuurlijk de kwaliteit terugwinnen door op d1 te slaan. Hij heeft dan een pluspion, maar helemaal gewonnen is het nog niet. Het is ook niet in de stijl van Shirov. Ook direct inhakken op de witte stelling met 22. … Txc3+ is te voorbarig. Zwart moet eerst alle stukken in stelling brengen voordat hij besluit om de aanval af te ronden. Hij doet het met 22. … Pg3!

Afhankelijk van wit’s reactie gaat zwart dan wel verder met de directe aanval. De partij ging verder met 23. The1 Txc3! Nu wel! Hier hield wit het meteen voor gezien. Waarom het nu wel kan en net nog niet, wordt snel duidelijk, bijvoorbeeld: 24. bxc3 Da1+ 25. Db1 Dxc3 26. Dc2 Dxc2# Je vindt meer varianten in de viewer. Maar voordat je daar gaat kijken heb ik nog meer vragen. Zie de volgende stelling.

Stelling na 13. … Tc4?!

Hier begon het feest! Shirov daagde zijn tegenstander uit met 13. … Tc4. De vraag is: wat is de beste reactie voor wit? Het cadeautje accepteren of iets anders?


Nee, bedankt meneer Shirov!

Het cadeautje accepteren is een minder goed idee. Wit was niet hebberig en speelde het verstandige 14. g5. Het is natuurlijk een leuke rekenoefening om eens te bekijken wat er allemaal kan gebeuren als wit het cadeautje wel in ontvangst neemt. Ik geef één variant (meer in de viewer):

14. Lxc4 Pxc4 15. Dd3 Db4 16. Pb3 Pxe4! De pointe! 17. Ld4 Lxd4 18. Dxd4 Pxc3 19. Dxc3 Dxc3 20. bxc3 en zwart heeft voldoende compensatie voor de geofferde kwaliteit.

Wat wit deed was duidelijk beter. Met 14. g5 ging hij voor zijn eigen kansen. Maar één zet later kon hij zich toch niet inhouden en vergreep hij zich alsnog aan de kwaliteit. Met inmiddels bekende consequenties. Maar wat had wit dan moeten spelen in de volgende stelling?

Wat is de beste zet voor wit?

Veel stekrer dan het kwaliteitsoffer accepteren is 15. f4! Zwart moet dan wel zoiets doen als 15. … Txd4 16. Dxd4 Pg4 17. Dd3 Lxc3 18. bxc3 Da3+ 19. Kb1 Pxe3 20. Dxe3 a5 en wit staat duidelijk beter. Zie de uitgebreide analyse in de viewer.

Geef een reactie