Schaakpuzzel 58

Wit aan zet…

Zwart heeft zojuist 1. … Pb2-d3 gespeeld. Wat is de beste zet voor wit?

Oplossing

Deze stelling is afkomstig van ChessTempo.com. Het leuke is dat je bij ChessTempo ook kunt zien welke fouten anderen hebben gemaakt bij het oplossen van deze tactische opgave. 1. … Pbc-d3 was natuurlijk een misser. Zwart behoudt het evenwicht met zetten zoals 1. … Pe8 of 1. … Pd5.

Het vervolg na de eerste zet van zwart ligt voor de hand. Maar kennelijk niet voor iedereen! De meest gemaakte fout (49x) was 2. Pf6+. Dat levert slechts tranen op. Andere fouten waren: 2. Td1 (8x) en 2. Tc3 (3x).

Overigens zit het venijn bij deze puzzel natuurlijk niet bij het begin. 2. Pe7+ ligt voor de hand. Wit wint daarmee een stuk. Maar daarna moet hij nog goed oppassen. De cruciale stelling ontstaat na 2. … Kf8 3. Txc7 Tb1+

Stelling na 3. … Tb1+

De meeste mensen vonden de eerste zetten. Maar hier ging het bij velen mis. De fout 4. Kg2 kwam maar liefst 135 keer voor. Eigenlijk is dat niet zo gek. Want we zetten een stuk natuurlijk niet graag in een penning. Maar hier is het echter noodzakelijk, want na 4. Kg2 loopt het verkeerd af voor wit.

Na het correcte vervolg op 4. Lf1 volgt 4. … Pxe5 Daar werden verreweg de meeste fouten gemaakt. Weer was Kg2 favoriet (241x), gevolgd door g4 (185x), Pc6 (94x) en Pf6 (73x).

Zonder uitputtend te willen zijn, heb ik in onderstaande analyse een redelijk aantal varianten verwerkt. Wellicht wil je nog weten hoe ik het er zelf heb afgebracht? Wonderwel laveerde ik om alle fouten heen en kwam ik uit bij de correcte oplossing. Alhoewel: ik moet bekennen dat ik niet alles van te voren correct heb uitgerekend, maar in het vervolg steeds wel de juiste keuze gemaakt.

Bron: ChessTempo.com, puzzel 148764

Geef een reactie