Schaakpuzzel 56

Typisch Najdorf!

Vermoedelijk herken je meteen dat dit een stelling is die is ontstaan na een Siciliaanse opening. In het bijzonder de Najdorf-variant. Ik durf wel te stellen dat dit een van de mooiste openingen is die er bestaan. Het is zo veelzijdig. Maar daarover zal ik vast binnenkort wel eens wat meer melden. De opening is nog steeds volop in ontwikkeling.

Zullen we ons nu tot deze stelling beperken? Wat is de beste zet voor wit? Alvast een waarschuwing: je bent er zeer zeker niet met de eerste zet!

Voorspelbaar offer

De eerste zet is 19. Pd5! Een thematisch offer in veel Siciliaanse stellingen. Maar, zoals gezegd, je moet hier wel een paar zetten verder rekenen om te bepalen of het offer ook correct is. Je vindt de complete partij met de belangrijkste varianten hieronder.

Gevonden op de DVD ‘Tactic Toolbox Najdorf’ (Niclas Huschenbeth) uitgegeven door ChessBase

Geef een reactie