Die lastige toreneindspelen

Studie van Nikolay Minev

Van alle eindspelen die je op het bord krijgt, zijn de toreneindspelen het meest talrijk. De reden ligt voor de hand: de torens komen vaak als laatste in het spel. Toreneindspelen zijn bepaald niet gemakkelijk. Dvoretsky’s Endgame Manual zegt hierover:

“Toreneindspelen zijn waarschijnlijk de belangrijkste en moeilijkste soort eindspelen. Belangrijk omdat ze het frequentst voorkomen en moeilijk omdat men veel meer kennis moet opnemen en onthouden dan bij andere materiële verhoudingen.”

Het is al weer een tijd geleden dat ik met een serietje ‘wat elke schaker van toreneindspelen moet weten’ aandacht aan dit onderwerp heb besteed. Hoog tijd om de draad weer eens op te pakken. Zullen we beginnen met twee ‘eenvoudige’ studies? Geef een oordeel over bovenstaande stelling:

Wit aan zet:

  • staat verloren?
  • maakt remise?
  • staat gewonnen?

Wat is jouw oordeel?

Het antwoord is wellicht een tikkeltje verrassend: wit wint. De reden? De zwarte koning en toren staan wel heel ongelukkig opgesteld.

Nu je weet hoe wit tot winst komt in de studie van Minev, dan is de volgende vast een makkie voor je. Hoe wint wit?

Studenetsky

De complete oplossing is als volgt:

Gevonden in “Your Jungle Guide to Rook Endings” door Efstratios Grivas – Thinkers Publishing

Geef een reactie