Ruilen of niet ruilen?

Het is een vraag die in vrijwel iedere schaakpartij vroeg of laat een keer aan de orde komt: ruilen of niet? Is het wel zo slim? En waar moet je dan vooral op letten? Eduardas Rozentalis heeft er een heel boek over volgeschreven. Het is een écht ‘doeboek’. Kortom: veel opgaven met antwoorden. Je moet lekker zelf aan het werk.


Het boek is verdeeld in drie delen:

  • Opwarmertjes
  • Gemiddelde opgaven
  • Opgaven voor gevorderden

Elk deel bevat 40 opgaven, veelal afkomstig van GM Rozentalis zelf. Deze delen zijn dan weer keurig verdeeld in opgaven en oplossingen. De oplossingen zijn helder met prima uitleg. De auteur heeft er voor gekozen om eindspellen te behandelen. Naar mijn smaak vergroot dat de praktische waarde omdat het aantal stukken op het bord over het algemeen beperkt is. Daardoor is het boek ook prima geschikt voor instructie.

Tijdens mijn cursussen voor schaaktrainer heb ik vooral geleerd om niet te veel stukken op het bord te zetten, of gecompliceerde stellingen te strippen tot wat absoluut noodzakelijk is. Dat hoef je niet met eindspelen te doen. Een ander voordeel deze opzet is dat je dus helder voor ogen krijgt wat de waarde en functie van de stukken is. Je krijgt van elk niveau een voorbeeld. Eerst een opwarmertje:

Vraag: moet wit afwikkelen naar een pionneneindspel met 46. Kd4 of is het beter om de loper te behouden? Antwoord…

Gemiddelde opgaven

De volgende stelling is een voorbeeld van een ‘gemiddelde opgave’.

De vraag is: is het verstandig voor wit om de lopers te ruilen of niet? Antwoord…

Opgaven voor gevorderden

Hieronder vind je een voorbeeld van een opgave voor gevorderden. De vraag is: moet zwart torens ruilen? Je vindt de oplossing hier…

Voor wie?

Het is een prachtig oefenboek. De opwarmertjes zijn relatief eenvoudig, maar daarna begint het échte werk. Daarbij denk ik aan clubschakers met een rating van 1500 of hoger. Maar ook sterkere spelers kunnen veel plezier aan dit boek beleven. Dit boek is ook prima geschikt voor schaaktrainers die les geven aan stap 4/4+ niveau of hoger. Het grote voordeel van eindspelen: er zit minder ruis op de lijn.

Beoordeling:

Waardering: 5 uit 5.

Dit boek is verkrijgbaar via Schaakboeken Verzendhuis De Beste zet… (altijd razendsnel verstuurd en keurig netjes verpakt).


Boek: To Exchange or Not?

Verkrijgbaar in: paperback

Auteur: Eduardas Rozentalis

Uitgeverij: Thinkers Publishing

ISBN-nummer: 978-94-9251-094-5

Aantal pagina’s: 191

Gepubliceerd: 2020

Prijs: € 24,95

Open het voorproefje hier…

Geef een reactie