Beginnen met het eindresultaat in gedachten

Zelfs met weinig stukken op het bord kunnen schaakpuzzels nog behoorlijk lastig zijn. Neem deze stelling. Het kan toch niet moeilijk zijn om dit puzzeltje op te lossen? Dat is binnen een oogwenk gebeurd. Of toch niet?

Ik los elke dag enkele puzzels op via chesstempo. Ik zag deze puzzel voor de tweede keer. Ik meen dat ik hem al eens eerder was tegengekomen bij chess.com. Dus mag het vinden van de juiste oplossing weinig moeite kosten?

Ik moet je tot mijn schande bekennen dat het me heel wat tijd kostte om de correcte zetten te vinden. Om precies te zijn: 9 minuten en 17 seconden. Dat is heel erg lang vergeleken met de gemiddelde tijd van anderen: 4 min 53 sec. Even mijn ego kietelen: over het algemeen ben ik net ietsje vlotter dan het gemiddelde.

Wit moet natuurlijk oppassen voor allerlei patgrapjes. Het is meteen duidelijk dat zetten met de koning niks oplevert. In dat geval speelt zwart simpel a3-a2 en kan wit de winst op zijn buik schrijven. Dus moet je naar een paardzet kijken. Het paard kan naar 8 velden springen. Maar het lijkt me voor de hand liggend dat er slechts vier zetten in aanmerking komen. Want helemaal weglopen naar de andere kant van het bord zet geen zoden aan de dijk. En dus ging ik proberen. Al gauw werd het een rommeltje in mijn hoofd. De paardzetten duizelden voor mijn ogen.

Totdat… ik een oplosstrategie bedacht. Het is slimmer om het gewenste eindresultaat in gedachte te nemen en vandaar uit terug te rekenen. Zie het tweede diagram.

Overigens is deze strategie in veel meer stellingen (vooral in eindspelen) uitermate nuttig: bedenk wat je wilt bereiken en werk er vervolgens naar toe. Als je er zo tegenaan kijkt, schat ik dat je binnen een poep en een scheet de juiste oplossing vindt. Oplossing…

 

Gegevens opgave

  • Herkomst: ChessTempo
  • Opgave nr. 73808
  • Standaard rating 1654,5
  • Succespercentage: 55,48%

 

 

Geef een reactie