Schaakpuzzel 26: een typisch Donnertje

Ik ben ergens begin jaren zeventig begonnen met schaken in clubverband. Daarvoor speelde ik wel wat potjes met vrienden, maar veel had dat niet om het lijf.

Omstreeks die tijd begon ik me ook te verdiepen in de schaakliteratuur en verslond alles wat met schaken te maken had.

Uiteraard bezocht ik ook de eerste grootmeestertoernooien. Jan Hein Donner behoorde indertijd tot de vaste deelnemers. Hij was een imposante verschijning. Maar in deze tijd was hij wel over zijn hoogtepunt heen.

Wat ik me van Donner vooral herinner is het grote aantal partijen waarin hij binnen korte tijd van het bord werd geveegd (‘Donnertjes’). Waarschijnlijk zijn het er in mijn geheugen veel meer dan in werkelijkheid. Maar het hadden er zeker nog meer kunnen worden. Zie het diagram.

Donner heeft zojuist 10. – h6?? gespeeld. Het is een vreselijke blunder. Zie jij waarom? Zijn tegenstander zag het niet en de partij eindigde in remise. Oplossing…

Bonuspuzzel
Omdat de Donnerpuzzel wel erg eenvoudig was, krijg je er nog eentje van me. Deze is wat minder simpel. Maar na de vorige puzzel weet je in ieder geval in welke richting je het moet zoeken. Oplossing…

Ik heb beide opgaven/partijen gevonden via ChessTempo!

Geef een reactie