Kandidatentoernooi 2013: wie wordt de nieuwe uitdager?

Nog een paar minuten en dan begint de laatste ronde van het kandidatentoernooi 2013. De strijd om de eerste plaats gaat feitelijk tussen Kramnik en Carlsen. Waarbij Carlsen het voordeel van de tie break heeft. Wanneer beide heren gelijk eindigen, is Kramnik de pineut omdat hij minder partijen heeft gewonnen. Tenminste als ik het goed heb begrepen.

Vrijwel iedereen zet zijn kaarten op Carlsen. Ik vermoed ook dat hij als overwinnaar uit de strijd komt. Alhoewel? De laatste ronden maakte hij geen geweldige indruk. Persoonlijk vind ik het spel van Kramnik interessanter, avontuurlijker. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Er is een hele andere, nogal bijzondere reden, waarom ik Kramnik de eer gun.

Kramnik zou de eerste wereldkampioen in de geschiedenis kunnen worden die de schaaktroon herovert. Aljechin en Botwinnik gingen hem weliswaar voor, Botwinnik zelfs meerdere keren, maar dat was in een directe revanchematch, tegen dezelfde tegenstander. Kramnik was de 14e klassieke schaakkampioen en veroverde de titel op Kasparov. Daarna stond hij zijn titel in 2008 af aan Anand. En nu heeft hij de kans zijn titel terug te veroveren via het reguliere circuit en niet via een van te voren afgesproken revanchmatch.

Dat is nog nooit iemand gelukt. Tenminste: als je het rare tijdperk van Kasparov even vergeet. Kasparov had zichzelf afgescheiden van de FIDE en toen wees men Karpov en Timman aan om een match te spelen en zodoende te bepalen wie de nieuwe wereldkampioen werd. Karpov won toen zijn titel terug in een match tegen Timman. Maar dat nam niemand serieus. Ik ben benieuwd of Kramnik zijn kans grijpt.

Naschrift: zoals bekend is het toernooi voor Kramnik in een drama geëindigd. Zowel Kramnik als Carlsen verloren in de laatste ronde. Daarbij was de uitkomst van de tiebreak beslissend. Deze  regel dwong Kramnik op winst te spelen en daarbij nam hij te grote risico’s.

Geef een reactie