Schaakpuzzel 2

Andersson-GeorgievDit is de stelling na de 32e zet van zwart in de partij Ulf Andersson – Kiril Georgiev (Sarejevo 1985). De stelling is sterk vereenvoudigd. Wit heeft voordeel. Hij bezit de open c-lijn, de zwarte damevleugel is verzwakt en de witte koning staat actiever. Maar hoe bouwt hij dit voordeel verder uit? Nu ben jij aan zet. Wat is jouw 33e zet voor wit?

Je vindt de oplossing hier…

 

 

 

————————-
Oplossing
————————-

Andersson-Georgiev

 

Zowel 33. Kxd1 Dxb8 als 33. b3 Dxb8 34. Kxd1 Ke7 leiden tot een min of meer gelijke stelling. Wit speelde echter 33. Dc6! Een subtiele zet. Een overgang naar een dame eindspel, wat goede remisekansen biedt, zit er nu niet meer in omdat wit eerst tussendoor met schaak op e6 neemt. Andersson, een meester in dit soort stellingen, bedacht terecht dat het eindspel met paarden hem goede winstkansen gaf, vooral vanwege de afstand die de zwarte koning naar de damevleugel moet afleggen. Ook de ongelukkige positie van het zwarte paard speelt een rol. Kijk hier voor de hele partij…

 

Gevonden in ‘Grandmaster Chess Strategy (What amateurs can learn from Ulf Andersson’s positional masterpieces).

Geef een reactie