Door het oog van de naald

Wat is de beste zet voor zwart?

Deze stelling ontstond na 43e zet van wit in de partij tussen Elisabeth Paehtz en Anna Muzychuk (World Cup). Elisabeth was dit toernooi goed op dreef en schakelde eerder wereldkampioene Wenjun Ju uit. Maar hier zit ze in de problemen. Hoe kan zwart deze partij winnen?


In de partij speelde Anna Muzchuk 43. … Ke7?? Hiermee vergooide ze de winst en kwam Paehtz goed weg. Ik volgde deze partij ‘life’. De commentatoren dachten na het eerdere 42. … a4 dat zwart de winstweg wel zou hebben gevonden. Maar dat bleek dus niet waar.

Winnend was: 43. … b4! Wit moet dan wel nemen op a4. Dus 44. Lxa4 bxa3 45. Lb3 Lf5 46. La2 Lg6 47. Ld5 en vervolgens dwingt zwart de loper van de diagonaal a2-g8 met 47. … Lf7. Zie de volledige analyse onderaan deze blog.

We gaan nog even terug in de partij

Paehtz maakte de cruciale fout in onderstaande stelling. Vreemd eigenlijk, want elke patzer zou met grote zekerheid kiezen voor 41. f7. Je weet wel pionnetje dekken. Dat is ook de beste optie. Want na het gedwongen 41. … Ke7 42. Kh5 Kf8 (er dreigde Kxh6 en Kg7) 43. Kxh6 b4 is het remise. In plaats daarvan speelde Paehtz 41. Kh5?? en na Kxf6 is de witte koning bijna opgesloten en komt wit niet verder.

Wit maakt eenvoudig remise met 41. f7

Beide speelsters zijn uitstekende schaaksters. Ik vermoed dat spanning en vermoeidheid hier een belangrijke rol speelden. Kijk even wat er gebeurde in de partij tussen Ivanchuk en Carlsen. Zie diagram.

Hoe houdt wit remise?

Wit speelde hier 41. Kd3? Daarmee gaf Chuky een pion weg, maar nog niet de partij. Dat deed hij enkele zetten later wel. Hij had echter remise kunnen houden met 41. f3. Na deze zet is er weinig aan de hand voor wit. Er volgde echter 41. Kd3 Lxf2 42. Ld2 Lc5 43. Kc4 Lf8 Opgegeven zonder af te wachten wat Carlsen zou spelen. Zie de korte analyse hieronder.

Zowel Lichess.org als playchess geven aan dat 41. Kd4 zou zijn gespeeld. Maar dat is dus niet het geval. Kennelijk ging het systeem nog even door met opnemen terwijl de arbiter de koning op d4 plaatste. Dat is tijdens dit toernooi al vaker gebeurd. 

Het schijnt dat Ivanchuk op zet 31 remise heeft aangeboden en Carlsen besloot om door te spelen. Daarna begon Chuky fouten te maken en gaf het teleurgesteld op. Zoals Arjo terecht opmerkt (zie reacties) is de zet 44. Kd4 dus niet gespeeld. Zie ook het interview met Carlsen en de opname van de partij. Helemaal onderaan vind je nog de complete partij. Waarbij ik de zet Kd4 heb weggelaten. 

Opname van de partij

Het eindspel:

Complete eindspel Paehtz-Muzychuk

Hieronder vind je het eindspel van Elisabeth Paehtz en Anna Muzychuk. De dames moeten een barrage spelen. Magnus Carlsen plaatste zich met twee overwinningen voor de volgende ronde. Grappig genoeg dus beiden eindspelletjes met lopers van gelijke kleur.

De complete partij Ivanchuk-Carlsen


Beiden: FIDE World Cup, dd 13/8/2023, 5e ronde, tweede partij.

7 gedachtes over “Door het oog van de naald

   • Ik heb (het einde van) het filmpje nog eens bekeken en volgens mij zie ik toch echt Carlsen de klok stil zetten voordat de arbiter de koning op d4 plaatst. Het is voor mij dan ook een raadsel waarom het DGT-bord deze “zet” dan nog geregistreerd heeft…

 1. Overigens, in de partij Chucky-Carlsen lijkt iedereen er van uit te gaan dat in de slotstelling zwart wint. Echter Stockfish16 met 51PLY uitspeeldiepte ziet na 44.g4(!) geen winst voor zwart.
  Gaf Chucky op in een remise-stelling?

  • Daar heeft het wel alle schijn van. Dat komt wellicht omdat in de notatie de zet 41. Kd4 stond. dat zou een blunder zijn. Maar die zet is dus niet gespeeld.

   Volgens de computer is het eindspel zeker niet gewonnen. En deze gewone sterveling ziet ook niet hoe zwart verder komt. Ik heb inmiddels het eindspel ook aangepast.

  • Dat is precies de rede waarom ik aan gaf dat Kd4 dus niet gespeeld is 😉
   Dat maakt namelijk nogal uit voor de beoordeling van het eindspel.
   Denk ook dat het meegespeeld heeft dat Ivanchuk gefrustreerd was dat zijn eerdere remiseaanbod afgeslagen werd door Magnus…

   • De lijkt me ook. Ivanchuk had er kennelijk genoeg van. Hij bood dus al veel eerder remise aan. Het zou denk ik ook wat aardiger geweest zijn van Magnus om dat te accepteren.

Geef een reactie